32 landen tekenen verklaring ter bescherming LHBTIQ+ mensenrechten

Tijdens het Europese IDAHOT+ Forum in Den Haag hebben 32 Europese landen een gezamenlijke verklaring ondertekend ter bescherming van lhbtiq+ mensenrechten. Dit gebeurde onder toeziend oog van minister Dijkgraaf en koningin Máxima. Met deze ondertekening committeren de landen zich aan diverse doelstellingen op het gebied van lhbtiq+ beleid. Daarop kunnen zij door de lhbtiq+ gemeenschap, nationale parlementen, internationale organisaties en ngo’s op worden aangesproken.

Tekst: Ronald Mol

Dit jaar hebben vijf nieuwe landen zich bij de ondertekenaars aangesloten: Polen, Albanië, Spanje, Montenegro en Oekraïne. En dat is goed nieuws voor de internationale regenbooggemeenschap. De verklaring komt namelijk op een moment van groeiende bezorgdheid over de mensenrechten van LHBTIQ+ personen en de bescherming daarvan. Het Europees Bureau voor de mensenrechten (FRA) concludeerde onlangs nog dat LHBTIQ+ personen binnen de Europese Unie meer dan ooit geconfronteerd worden met geweld, intimidatie en pesterijen.

Speech

De toename van nationalistische, conservatieve sentimenten in de samenleving, draagt daar niet in positieve zin aan bij. Iets wat koningin Maxima ook in haar speech verwoordde. Wereldwijd is de situatie weliswaar verbeterd, maar de acceptatie van genderdiversiteit stagneert. Ook blijft de acceptatie van transgender personen achter bij homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen, vertelde zij de toehoorders. Ook blijft het welzijn van LHBTIQ+ jongeren achter ten opzichte van hun heteroseksuele leeftijdsgenoten, merkte de koningin op.

Juist voor de jonge generatie LHBTIQ+ personen had koningin Maxima wat woorden ter aanmoediging: ‘Geef jezelf wat ruimte. De zoektocht naar wie je bent kan tijd kosten. En daar is niets mis mee. Er zijn geen rechte lijnen in het leven. Neem de tijd die je nodig hebt. Vertrouw op jezelf en praat over je gevoelens. Je bent niet alleen!’

Krachtige reactie

Met deze ondertekening geven 32 landen middels de verklaring een krachtige, gezamenlijke reactie op de toenemende weerstand tegen gelijke mensenrechten voor LHBTIQ+ personen in Europa. De ondertekenaars verbinden zich ook aan de verdere ontwikkeling en uitvoering van inclusief beleid voor LHBTIQ+ personen, om discriminatie en geweld tegen hen te bestrijden.

Minister Dijkgraaf, die bij de ondertekening aanwezig was, verklaarde: “We zien dat de acceptatie van lhbtiq+ personen stagneert, terwijl de groep die gelijke rechten voor LHBTIQ+ personen niet accepteert, steeds luider wordt, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Dit baart mij zorgen. Ik vind dat we nadrukkelijk moeten blijven opstaan voor de bescherming van deze fundamentele mensenrechten, vooral in tijden waarin polariserende stemmen de boventoon voeren. Daarom is deze ministeriële verklaring, gesteund door 32 Europese landen, zeer waardevol.”

Europese coördinatie

Voor het eerst wordt in de verklaring ook ingezet op een gezamenlijke aanpak in samenspraak met Europese instellingen, zoals de Raad van Europa en de Europese Unie. Met die instellingen wil men een gecoördineerd plan ontwikkelen voor de bescherming van de mensenrechten van LHBTIQ+ personen. Deze uitdrukkelijke oproep tot samenwerking benadrukt dan ook een groeiende besef onder de Europese lidstaten dat het beschermen van de regenbooggemeenschap een gezamenlijke inspanning vereist om écht effectief te zijn.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.