Tweede editie Queer Arts Festival

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie in de Verkadefabriek in Den Bosch. En wel van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni. Drie dagen lang staat Queer kunst centraal in een multidisciplinair programma. Van films, theater en cabaret tot performances, exposities en workshops. Daarnaast is er ook een gratis randprogramma. Het festival is een diverse en inclusieve viering van Queer kunst, cultuur en community.

Tekst: persbericht Queer Arts Festival

Tijdens het festival is de queer community niet de gast; integendeel! Ze zijn gedurende het driedaagse festival juist de host. De Verkadefabriek werkt hiervoor samen met twee queer programmamakers: Kirsten van Teijn en Malou van Doormaal.

belangrijk

Directeur Jeffrey Meulman: “De reacties van het publiek, de makers en de community naar aanleiding van de eerste editie, sterken ons in het beeld dat dit festival belangrijk is. Omdat er nog altijd behoefte is aan een plaats voor ontmoeting en omdat er niet altijd evenveel begrip voor queer-zijn is. Maar ook omdat het belangrijk is dat queer kunst gemaakt en gepresenteerd wordt”. Meulman vervolgt: “Tijdens de eerste editie merkten we hoe belangrijk het is om de queer community te betrekken bij het samenstellen van het programma. Dat hebben we dit jaar verder uitgebreid.”

 

Unieke programma’s

Cabaretier Kirsten van Teijn programmeert en presenteert een aantal voorstellingen op het festival. Van de opening waar ook dit jaar ‘The state of queers’ wordt uitgesproken, tot een Qlub Stand-up met queer cabaretiers, een BurlesQue’er Night, live podcastopnames, de BoekenQlub, verschillende theatrale onderzoeken en Qlub Verkade, waar het queer zijn gevierd wordt.

“Als maker met een queer thema weet ik hoe moeilijk het is om (veilige) plekken te vinden om je kwetsbare verhaal te kunnen delen,” zegt Van Teijn. “Door alle voorgesprekken die ik heb gevoerd met de makers van dit festival voel ik weer hoe noodzakelijk het is dat deze plekken gecreëerd worden in een stad als Den Bosch. Ik ben echt heel trots dat we weer drie(!) dagen lang elkaar kunnen ontmoeten en vieren in de Verkadefabriek.”

Initiatieven uit de stad

Malou van Doormaal, oprichter van Drag Up Family, verzamelt ideeën, mensen en initiatieven uit de stad, die vervolgens worden samengebracht in de Verkadefabriek. Zo worden alle films gecensureerd door een Queer persoon. Diegene vertelt, voorafgaand aan de film, waarom juist deze film de persoon zo raakt.

Gratis flaneerprogramma

Voor het uitgebreide randprogramma wordt samengewerkt met verschillende professionele en amateurkunst organisaties. Dit ‘flaneerprogramma’ is grotendeels gratis te bezoeken. Zo hoopt men het festival zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor een divers publiek. Dus niet alleen mensen die zich identificeren als queer. Ook zogenaamde ‘allies’ en nieuwsgierige kunstliefhebbers zijn van harte welkom.

Feest

Op zaterdagavond, na In Qoncert met rapper en songwriter Babs (ook bekend van Wie is de Mol) en elektro hiphop van FATA BOOM, kan tot in de late uurtjes gedanst worden bij Qlub Verkade. Daar vind je onder andere ‘Aan de karaook met Dook’ en natuurlijk de Bossche Queen Miss Puma Hilton!

Programma en Tickets Queer Arts Festival

Het programma, meer informatie en updates over het festival, staat op de website www.verkadefabriek.nl/queer. Het flaneerprogramma wordt de komende maanden nog verder aangevuld.

Tickets voor het Queer Arts Festival koop je via de website van de Verkadefabriek. Er zijn tickets verkrijgbaar voor losse programmaonderdelen, of je koopt een festivalticket voor de hele dag. Een dagticket kost €30,- en losse tickets zijn er al vanaf €10,- ! Het festival vind plaats van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni. Voor meer informatie en updates over het festival, bezoek je www.verkadefabriek.nl/queer.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.