Wat is er gebeurd in Malmö? Joost mag het weten.

Wat is er gebeurd in Malmö? Joost mag het weten. Naar verluidt stonden de attributen die voor zijn optreden benodigd waren, al op het podium opgesteld. Vijftien minuten daarvoor was Joost Klein nog te zien in de zogenaamde vlaggenparade, gekleed in zijn kenmerkende kostuum. En toen…
Toen kwam de mededeling dat Joost Klein die vrijdagavond niet aan de repetitie zou deelnemen en kon het grote speculeren beginnen. 

De naar Malmö afgereisde fans lieten luidkeels weten dat ze het niet eens waren met de beslissing van de EBU om Klein niet het podium op te laten:

oh my god its getting bad pic.twitter.com/mtY30dHDtJ

verklaring

De European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisie Song Festival, kwam met de volgende verklaring: “We onderzoeken momenteel een incident dat bij ons is gemeld waarbij de Nederlandse artiest betrokken is. Hij zal tot nader order niet repeteren. We hebben op dit moment geen verder commentaar en zullen te zijner tijd een update geven.”

Ook de AVROTROS, de omroep die verantwoordelijk is voor de uitzending in Nederland, kwam met een nietszeggende verklaring: “Er is inderdaad een onderzoek ingesteld door de EBU n.a.v. een incident. Wij wachten de uitkomst van dit onderzoek af en willen er tot die tijd niets over kwijt.” NRC meldt dat zelfs Taco Zimmerman, de algemeen directeur van AVROTROS, naar Malmö is afgereisd om bij de gesprekken aanwezig te zijn.

De Spaanse omroep RTVE kwam op vrijdag eveneens met een statement. Daarin was een duidelijke uithaal naar de organisatie van het songfestival te lezen: “De Spaanse delegatie heeft aan de EBU haar betrokkenheid bij de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting overgebracht en heeft geëist dat de EBU die eerbiedigt.” Eerder werd de Israëlische delegatie in verband gebracht met een incident waarbij een Spaanse journalist zou zijn betrokken.

speculeren

Ondertussen is het speculeren over wat precies de reden is voor de tijdelijke schorsing van de Nederlandse inzending. De NOS meldt ondertussen dat ook de Zweedse politie onderzoek doet naar het incident. Volgens Zweedse media zou er een aanvaring zijn geweest tussen een fotograaf en de Nederlandse delegatie. Anderen laten weten dat Klein niet met de Israëlische delegatie op de foto wilde, wat vervolgens tot een aanvaring leidde. Naar verluidt zijn bij die confrontatie ook opmerkingen gemaakt over de overleden ouders van Klein. Wellicht is dat ook de reden waarom de EBU ervoor koos om niet het outtro van ‘Europapa’ in de samenvatting van de avond op te nemen.

Toen ‘Europapa’ uiteindelijk toch werd gedraaid, weliswaar zonder de zanger en de act op het podium, ging het publiek alsnog uit de plaat:

controversieel

Hoewel de EBU eerder nog liet weten dat men geen spijt had van de toelating tot het Songfestival, blijft de Israëlische deelname tot controverses leiden. Zo vragen pro-Palestina activisten zich af waarom Rusland na de inval in Oekraïne wel werd uitgesloten, terwijl dit niet voor Israël na de inval in Gaza geldt. Gaykrant heeft deze vraag schriftelijk bij de EBU neergelegd, maar daar is vooralsnog geen antwoord op gekomen.

Ook het nummer dat Israël opstuurde, leidde tot gedoe. De tekst daarvan moest namelijk op last van de EBU worden aangepast. Het nummer zou te politiek geladen zijn. Volgens de EBU bevatte het nummer verwijzingen naar de aanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Maar ook daar hielden de controverses niet op. Want ondertussen zorgt de Israëlische deelname niet alleen voor verlaagde kijkcijfers, maar ook voor een verhoogd veiligheidsrisico.

protest

Vanwege de Israëlische deelname is de beveiliging van deze editie van het songfestival strenger dan tijdens voorgaande jaren. En niet zonder reden. In Malmö wordt al dagenlang geprotesteerd tegen de Israëlische deelname. In aanloop naar de tweede halve finale lieten volgens de Zweedse politie ongeveer 10.000 tot 12.000 pro-Palestina activisten, waaronder Greta Thunberg, van zich horen in Malmö.

Maar ook bij de deelnemers aan het Songfestival was er sprake van een zekere vorm van protest. Dat bleek tijdens een persconferentie. Terwijl de Israëlische zangeres Eden Golan aan het woord was, legde de Griekse zangeres Marina Satti bijvoorbeeld haar hoofd op de tafel. Ook Klein maakte op dat moment duidelijk dat hij liever niet met de Israëlische delegatie gefotografeerd wilde worden. Tijdens de persconferentie drapeerde hij demonstratief de Nederlandse vlag over zijn hoofd.

Stil protest tijdens de persconferentie van het Eurovision Song Festival 2024

 

Een journalist bevroeg Golan tijdens de persconferentie over de veiligheidsmaatregelen: ‘Realiseer je dat jullie aanwezigheid de andere deelnemers in gevaar brengt,’ wilde de journalist weten. De man die naast Golan zat gaf aan dat ze de vraag niet hoefde te beantwoorden, als ze dat niet wilde. Hierop trok Klein de Nederlandse vlag van zijn hoofd en riep: “Why not?”. Die reactie kon op instemming van de verzamelde journalisten rekenen. Toen Golan de vraag alsnog beantwoorde, bleek uit de non-verbale reactie van Klein dat de Israëlische delegatie bij hem op dat moment al geen ‘douze points’ had gescoord.

vakjury

De repetitie van vrijdagavond was belangrijk, omdat daarbij ook de punten van de vakjury’s uit de diverse landen verdeeld werden. De EBU heeft inmiddels laten weten dat ze voor het oordeel over ‘Europapa’ de beelden van de tweede halve finale gebruiken. Saillant detail daarbij is dat de organisatie Daaruit herleiden fans dat het – op het moment van schrijven van dit stuk althans – nog geen einde verhaal is voor ‘Europapa’. De verwachting is vooralsnog dat Klein op zaterdag gewoon zal optreden. Maar of dat zeker is? Joost mag het weten… Wat zeker is, is dat deze editie van het Eurovision Song Festival de boeken in gaat als één van de meest controversiële edities ooit.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.