Brits monument voor ‘het verloren legioen’

In Groot Brittannië komt het eerste monument voor wat ook wel ‘het verloren legioen’ wordt genoemd; mensen die ooit uit de strijdkrachten zijn gezet, omdat ze tot de regenbooggemeenschap behoorden. Voorafgaand aan de oprichting van het gedenkteken heeft de Britse regering uitgebreid historisch onderzoek laten doen naar de behandeling van LHBTIQ+ personen door de Britse strijdkrachten.

niet langer ‘vies geheimpje’

De Britse regering heeft een subsidie van 350.000 pond toegekend aan het project. De oprichting van het monument was een van de aanbevelingen van een commissie onder leiding van Lord Etherton. Uit zijn onderzoek is een gedetailleerde beschrijving voortgekomen van hoe LHBTIQ+ ers uit het leger werden gezet vanwege hun seksualiteit. De resultaten zijn, zoals te verwachten was, niet bepaald iets om trots op te zijn.

Het besluit om het gedenkteken te plaatsen in het National Memorial Arboretum in Staffordshire wordt door actievoerders toegejuicht. Activisten omschrijven het als een gebaar van erkenning. Door de oprichting van het monument hopen ze ‘niet langer het gevoel te hebben dat LHBTIQ+ personen in de strijdkrachten een vies geheimpje zijn’.

andere aanbevelingen

Naar schatting 20.000 LHBTIQ+ ers werden uit de Britse strijdkrachten geschopt voordat het LHBTIQ+ verbod in 2000 werd opgeheven. Vandaar dat ook wel gesproken wordt over ‘het verloren legioen’. Naast de oprichting van het monument zijn in het onderzoeksrapport nog andere aanbevelingen gedaan. Zo wordt aanbevolen om LHBTIQ+ veteranen financieel te compenseren voor het verlies van loon en pensioeninkomsten. Ook roept men de regering op om ex-soldaten hun medailles terug te geven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.