Gewelddadige aanval op homoseksueel koppel in Ter Apel: “Gays, gays, we will kill you!”

Steekpartij Ter Apel

Pijnlijk resultaat van Discriminatie én Nalatigheid?

Op zaterdagavond 4 mei werd het idee van veiligheid van een homoseksueel koppel van Tunesische afkomst wreed verstoord, door een aanval in het asielzoekerscentrum Ter Apel. Een groep van zes mannen van Algerijnse afkomst viel hen aan met messen, vanwege hun openlijk getoonde homoseksualiteit. Onder angstaanjagende kreten als “Gays, gays, we will kill you!” werden de twee bruut mishandeld. Daarbij werd een van hen neergestoken. 

Tekst: LGBT Asylum Support

Het koppel werd met diverse verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. Inmiddels zijn ze na behandeling teruggekeerd naar Ter Apel, waar ze emotioneel en mentaal getraumatiseerd hun woonunit bijna niet durven te verlaten. En met goede reden; op maandag werden de twee wederom verbaal met de dood bedreigd. Volgens politie-informatie, gebaseerd op videobeelden, bestond de oorspronkelijke groep aanvallers uit zes personen. Belangenbehartiger LGBT Asylum Support meldt dat slechts één verdachte uit deze groep tot nu toe is gearresteerd. 

ondermaatse bescherming

Het incident werpt wederom een licht op de gebrekkige bescherming van kwetsbare groepen binnen het Nederlandse asielsysteem. Het betreffende koppel vroeg op 24 maart gezamenlijk asiel aan, maar werd door bureaucratische misstanden niet als koppel erkend door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Deze foutieve registratie leidde tot een reeks van ongelukkige gebeurtenissen, aldus LGBT Asylum Support. Diverse waarschuwingen van de belangenbehartiger van LHBTIQ+ asielzoekers zijn daarbij in de wind geslagen.

Het COA plaatste het koppel uiteindelijk op oneigenlijke gronden in de Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL) van het azc in Ter Apel. Een VBL is namelijk een faciliteit die is bedoeld voor onhandelbare asielzoekers in afwachting van uitzetting. Deze faciliteit ontbeert een specifieke beschermingsunit voor LHBTIQ+ individuen. 

lgbt asylum support

Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, benadrukt de alarmerende frequentie van dergelijke gevallen. Volgens Kortekaas is de maat dan ook vol. Hij benadrukt de angst en frustratie van het koppel, dat juist vanwege hun geaardheid naar Nederland vluchtte uit angst voor vervolging in hun thuisland. “Vervolgens worden ze in Nederland niet alleen geconfronteerd met dezelfde discriminatie, maar ook nog eens met de stuitende nalatigheid van de Nederlandse autoriteiten ten aanzien van de veiligheid van LHBTIQ+ asielzoekers,” aldus Kortekaas.

Hij vervolgd: “Het is verontrustend om te zien dat er blijkbaar een gewelddadig incident nodig is om een ​​transfer naar een veiliger omgeving te bewerkstelligen.” Als belangenbehartiger die meer dan 1000 LHBTIQ+ asielzoekers vertegenwoordigt, stuurt LGBT Asylum Support wederom een brandbrief naar de staatssecretaris en de Tweede Kamer om deze schrijnende kwestie aan te kaarten. Het is de zoveelste in een lange reeks. Maar gelet op het recente nieuws rondom de formatie in Den Haag, is het zeer de vraag of daar nog iets mee gebeurt. 

reeks

De aanval op dit homoseksuele koppel in Ter Apel staat niet op zichzelf. De belangenbehartigingsorganisatie registreerde meer dan 900 meldingen van onveilige situaties in 2023 en 2024. Een kwart daarvan is afkomstig uit Ter Apel. Door structurele capaciteitsproblemen bij het COA zijn er in ieder geval nog drie andere koppels die gescheiden van elkaar leven in verschillende azc’s. De staatssecretaris houdt zich volgens LGBT Asylum Support niet aan Europese regelgeving. Dat resulteert erin dat de koppels nog steeds niet correct als partners zijn geregistreerd in het asielsysteem.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Gewelddadige aanval op homoseksueel koppel in Ter Apel: “Gays, gays, we will kill you!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.