Lesbian Visibility Day: Anne Lister

Door de eeuwen heen hebben lesbiennes en andere vrouwen de wereld vooruit gestuwd. Dit deden zij vaak door normen uit te dagen en de verwachtingen van hun tijd te trotseren. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat zodra de positie van vrouwen verbeterde, dit vaak ook een positief effect had op de positie van minderheden en gemarginaliseerde groepen. Zo hebben vrouwen vaak nieuwe wegen gebaand en ruimte gemaakt voor anderen om hetzelfde te doen.

Anne Lister, bijvoorbeeld; zij wordt weleens omschreven als “de eerste moderne lesbienne”. Ze werd geboren in het noorden van Engeland en leefde op het hoogtepunt van de Industriële Revolutie. Ze was goed opgeleid, rijk en had een ‘mannelijk’ uiterlijk. En ze had al op jonge leeftijd relaties, maar altijd met vrouwen.

ongegeneerd queer

Daarin was ze ongegeneerd queer en zelfverzekerd. Ze wist ze haar eigen weg te vinden in de beleefde Britse maatschappij, zo blonk ze uit als zakenvrouw. Haar rokkenjagende reputatie leverde haar de bijnaam “Gentleman Jack” op. Het laatste deel van deze bijnaam was in die tijd een scheldwoord voor lesbisch. Maar dankzij de BBC-HBO serie “Gentleman Jack,” die liep van 2019 tot 2022, is het ondertussen meer een geuzennaam geworden.

Hoewel ze het woord “lesbisch” niet gebruikte om zichzelf te beschrijven, schreef ze in 1821 in haar dagboek: “Ik houd van het schone geslacht, uitsluitend het schone geslacht. En door hen op hun beurt bemind, komt mijn hart in opstand tegen elke andere liefde dan die van hen”.

huwelijk

Anne Lister trouwde in 1834 met haar buurvrouw Ann Walker in een kerk in York. Een gebeurtenis die wordt gezien als het eerste geregistreerde lesbische huwelijk in de geschiedenis van Groot-Brittannië. Het is onduidelijk wat er precies gebeurde in de kerk, maar experts zijn het erover eens dat het paar elkaar een gelofte deed en ringen uitwisselde. Het huwelijk werd destijds niet wettelijk erkend, maar een gedenkplaat waarmee hun verbintenis wordt herdacht siert nog altijd de kerk waarin die plaatsvond.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.