Willy Bombeek winnaar Graalbokaal Award 2024

Afgelopen zaterdag 20 april is tijdens een feestelijke prijsuitreiking de Graalbokaal Award 2024 uitgereikt aan Willy Bombeek. De uitreiking vond plaats in de middeleeuwse PKN kerk te Limmen. Daar prees pastor Jan Veldt de uit Brussel afkomstige Bombeek voor zijn inzet waardoor het voor paren van gelijk geslacht nu mogelijk is om in de RK kerk de zegen te kunnen krijgen. 

Tekst: persbericht Stichting RK Homo Emancipatie

pastor Jan Veldt, initiatiefnemen en erevoorzitter van Stichting RK homo-emancipatie, reikt de Graalbokaal Award uit aan Willy Bombeek.

Naar de mening van de jury heeft Bombeek zich zeer verdienstelijk gemaakt als geestelijk vader van het mogelijk maken van de zegening van homorelaties in de RK kerk. Vanuit een persoonlijke inspiratie en overtuiging heeft de prijswinnaar de Vlaamse bisschoppen in 2022 kunnen overtuigen dat ook in de RK kerk iedereen zichzelf moet kunnen zijn en haar/zijn rol moet kunnen opnemen en participeren vanuit gelijkwaardigheid.

baanbrekend

Dit resulteerde in 2022 in de baanbrekende stap dat ook homorelaties in de Vlaamse kerk een zegening kunnen krijgen. In december 2023 kwam vervolgens – tamelijk onverwacht – vanuit Rome het bericht dat de zegening niet alleen tot België beperkt bleef, maar nu breed binnen de RK wereldkerk mogelijk is.

Naar de mening van de jury is het dan ook bijna vanzelfsprekend dat de heer Willy Bombeek, die aan de basis heeft gestaan van de wereldwijde mogelijkheid tot zegening van homoseksuelen en lesbiennes in de RK kerk, de Graalbokaal Award 2024 verdient.

graalbokaal

De Graalbokaal Award is een initiatief van stichting RK Homo Emancipatie. Die reikte de award dit jaar voor de tweede keer uit. In 2023 was Raymond Hintjes de winnaar. De Graalbokaal Award 2024 bestaat uit een geldbedrag, een blijvende zilveren bokaal en een bronzen sculptuur. De sculptuur is een wisseltrofee die de winnaar onder zich houdt tot een nieuwe prijsuitreiking.

Het geldbedrag mag de winnaar vrij besteden. Maar het wordt door stichting RK homo-emancipatie zeer op prijs gesteld als de winnaar het winnende geldbedrag aanwendt voor het initiëren, dan wel het steunen van initiatieven die directe raakvlakken hebben met de doelstellingen van de stichting.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.