Levenslange gevangenisstraf voor dodelijke steekpartij Brianna Ghey

Een Brits meisje en jongen kregen eerder deze maand allebei een levenslange gevangenisstraf voor de dodelijke steekpartij op de 16-jarige Brianna Ghey. Het duo stak haar met een mes nadat ze haar naar een park hadden gelokt. Omdat de daders ten tijde van het misdrijf minderjarig waren, komen ze na een minimale gevangenisstraf van respectievelijk 22 en 20 jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Foto’s: Crown Prosecution Service & Cheshire Police

De moordenaars, Scarlett Jenkinson en Eddie Ratcliffe, waren beiden 15 jaar oud tijdens het plegen van hun misdrijf. De rechter benoemde in het vonnis specifiek dat Ghey een transgender meisje was. De rechter oordeelde dat Jenkinson werd gemotiveerd door een “diep verlangen om te doden”, terwijl Ratcliffe’s motivatie volgens de rechter deels bestond uit vijandigheid tegenover Brianna’s transgenderidentiteit. Jenkinson, met een fascinatie voor seriemoordenaars, kreeg de zwaarste minimale straf. Ratcliffe wordt daarentegen als mededader gezien, waardoor zijn minimale strafmaat twee jaar lager uitviel.

Geen verzachtende omstandigheden

Omdat ze minderjarig zijn, werden Jenkinson en Ratcliffe tijdens de rechtszaak in eerste instantie aangeduid als ‘Meisje X’ en ‘Jongen Y’. Maar tijdens een kort geding dat was aangespannen door journalisten, oordeelde de rechter dat hun namen bekend mochten worden. Daarbij woog de rechter de gruwelijkheid van hun misdaad mee. Uit psychisch onderzoek kwam een antisociale persoonlijkheidsstoornis bij Jenkinson naar voren. Bij mededader Ratcliffe kwam een lichte stoornis op het autistisch spectrum aan het licht. Volgens ooggetuigen toonden beide tieners, nu 16 jaar oud, tijdens de rechtszaak geen enkele emotie. Beiden staarden onaangedaan voor zich uit in de richting van de rechter. Zelfs toen ze tot levenslang werden veroordeeld kwam er geen zichtbare reactie.

De bevindingen uit het psychiatrisch onderzoek woog de rechter echter niet mee als verzachtende omstandigheden. Dit tot vreugde van de familie van Brianna. De familie laat desgevraagd weten dat ze hopen dat de daders daadwerkelijk nooit meer vrij zullen komen. Daarbij benadrukt de familie dat de daders geen enkele empathie of mededogen voor Brianna hadden getoond.

Brianna Ghey. Foto: Cheshire Police

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.