Gaykrant Out Loud! update, week 2

Op de foto staat Henri Haan, de presentator van het radioprogramma Out Loud! Hij draagt een wit t-hsirt met daarop een omgekeerde regenboog en daaroverheen een zwart jasje. Hij staat met zijn rug tegen een witte muur.

Ook deze week verzorgde onze hoofdredacteur Ronald Mol de Gaykrant Out Loud! update van week 2 voor het radioprogramma Out Loud! Dit programma wordt gepresenteerd door Henri Haan en is iedere dinsdag te beluisteren op Radio4All, de nieuwe radiozender van Giel Beelen.

Gelukkig nieuw jaar!

Omdat dit de eerste uitzending van het nieuwe jaar is, wenst Team Gaykrant de makers van Out Loud! en de luisteraars van het programma uiteraard het allerbeste voor 2024!

Burundische bullshit

Helaas moest Ronald bekennen dat het nieuwe jaar voor de wereldwijde regenbooggemeenschap niet met de meest positieve berichten was begonnen. De naam Evariste Ndayishimiye zei presentator Henri niets, maar hij is sinds 2020 de president van Burundi. In een vraag en antwoordsessie met journalisten en publiek heeft deze president aangegeven dat er geen homo’s in Burundi leven. En mocht dat wel zo zijn, dan mochten ze wat hem betreft gestenigd worden. Een stevig gevalletje Bullshit uit Burundi dus en helaas niet bepaald een goed begin voor de LHBTIQ+ gemeenschap aldaar.

Onheil in Oeganda

In de eerste week van 2024 kreeg Ronald, die contacten onderhoudt met Oegandese LHBTIQ+ activisten, nogal een schok te verwerken. Via whatsapp kreeg hij een video toegestuurd. Het bleek een afscheidsvideo te zijn van Steven Kabuye, een prominente LHBTIQ+ activist in Oeganda. Op hem was een moordaanslag gepleegd door twee mannen op een motor, die hem aanvielen met een mes. In de dagen daarvoor had Kabuye al het idee dat hij gevolgd werd. Meer dood dan leven is hij naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek daar ook niet veilig. Gaykrant ondersteunt een crowdfundingsactie voor Steven en de stichting die hij heeft opgericht. Die vind je hier!

positiviteit…

Of er ook nog iets positiefs te melden was, wilde Henri weten. En dat was er. Zo heeft Sander Ederveen, het boegbeeld van Roze Woensdag die vorig jaar is overleden, postuum de Burgemeester Dalesprijs gekregen. Ederveen heeft veel betekend voor de Nederlandse LHBTIQ+ gemeenschap. Naast de vele activiteiten die hij ontplooide rondom Roze Woensdag was hij mede-oprichter van Stichting Rainbow Collective.

…uit estland!

Maar het meest positieve bericht in deze Gaykrant Out Loud! update van week 2 in 2024 komt uit Estland: Daar is het sinds 1 januari van dit jaar voor paren van gelijk geslacht mogelijk om te trouwen! Estland is daarmee het eerste land van de Baltische staten waarin dat mogelijk is. En het is fijn om te zien dat zoiets mogelijk wordt gemaakt in een voormalige Sovjet republiek. Henri stond in ieder geval te juichen bij dit nieuws, het was dan ook een mooie positieve afsluiter van dit rondje regenboognieuws!

Over de update

De Gaykrant Out Loud! update is iedere dinsdagavond rond kwart over tien te beluisteren tijdens de uitzending van Out Loud! op Radio4All. Alles over het programma Out Loud! kun je vanaf nu ook terugvinden op www.outloudprideradio.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.