Kiri Mioki wil jou f*cking graag in zijn bed

Kiri Mioki wil jou f*king graag in zijn bed. Dat maakt hij in ieder geval duidelijk met zijn nieuwe cover van Kylie Minogues ‘Can’t get you out of my head’. De artiest stond al eerder in de Gaykrant, toen hij in juli 2022 uitkwam met zijn single ‘Go prEP!, een eigen activistische parodie op het nummer ‘Go West’ van The Village People. Nu, een jaar later, brengt hij dus een nieuwe cover uit. Het nummer kreeg de titel “Ik wil jou f**king graag in mijn bed”.

Tekst: Peter ‘LaBelinda’ Jonker
Foto: Marc Deurloo

“Normaal schrijf ik mijn eigen teksten. Voor ‘Go prEP!’ heb ik daarbij gebruik gemaakt van een bestaand nummer. Maar als echte Kylie Minogue-fan moest ik deze cover wel maken.” Vertelt hij.

Wie is Kiri Mioki?

De 30-jarige Kiri Mioki (“Alleen m’n artiestennaam, dat laat mensen altijd een beetje in hun fantasie.”) is een in Amsterdam wonende, kunstzinnige popartiest. Wie denkt dat zo’n vrijgevochten type ook in hoofdstad geboren en getogen is, komt echter bedrogen uit. De wortels van Kiri Mioki liggen namelijk in Soest. Daar werd ook zijn artiestennaam bedacht: “Toen ik een peuter was noemde ik mijn grote idool Kylie zo en nu ben ik het zelf: Kiri Mioki.”

Ooit begon hij met een rechtenstudie, maar de liefde voor muziek bleek toch groter te zijn. Dus toen Kiri Mioki met de muziek mee ging, liet Thomas de rechtenstudie achter zich liggen. Hij is in Amsterdam gaan wonen Nadat hij kunstenaar en (inmiddels ex)vriend Bas Kosters ontmoette. Die inspireert hem nog altijd  op artistiek vlak en dit is wederzijds. Kiri Mioki omschrijft zichzelf dan ook als de Muze van Bas.

Beeldvorming

Fashion speelt een belangrijke rol in de videoclips, maar ook bij zijn optredens. Kiri Mioki werkt graag samen met verschillende ontwerpers die hij in de loop der jaren heeft leren kennen. Namen als Berend Brus uit Rotterdam en Stefan Vella komen voorbij. Die laatste ontwierp het mooie niemendalletje waarmee Kiri Mioki onbeschaamd op de cover van zijn nieuwe single staat.

Hij schrijft zijn nummers dus zelf, laat hij aan Gaykrant weten. En er liggen inmiddels al weer nieuwe nummers klaar. En hoewel het misschien interessanter is voor de portemonnee om Engelstalige nummers uit te brengen, Kiri Mioki wil graag door in het Nederlands. “Op die manier kan ik namelijk meer contact maken met het Nederlandstalige publiek”.

Voor zijn laatste video die hij samen met het nummer “Ik wil jou f**king graag in mijn bed” uitbracht heeft Kiri Mioki gebruik gemaakt van 18 deepfake video’s. Op die manier was in staat om de plaats in te nemen van zijn idool, Kylie Minogue.

Ambities

Kiri Mioki heeft inmiddels al kennis gemaakt met het grote publiek, in het verleden heeft hij namelijk al opgetreden op bijvoorbeeld het Oerol festival. Ook stond hij in Paradiso en op het culturele/artistieke Jungle Festival in Liempde. Dat hij toch heel gewoon is gebleven blijkt wel uit de filmpjes die hij regelmatig op zijn Instagram pagina plaatst. Daarin zien we onder andere dat hij trots is als zijn naam in de Soester Courant blijkt te staan. Ook neemt hij regelmatig promotie-interviews met beroemdheden op de hak, met video’s waarin hij zelf optreed als geïnterviewde popster. Die video’s begint Kiri Mioki steevast met een antwoord op een vraag van een onzichtbare interviewer. En hoewel die video’s steevast beginnen met dezelfde woorden, telkens heeft hij een ander antwoord paraat: “Ik kan eigenlijk helemaal geen popster worden, want…”

Maar ondanks het feit dat hij naar eigen zeggen helemaal geen popster kan worden, lijkt het tij hem toch mee te zitten. Zo bracht de doorgewinterde presentator, artiest, auteur, singer-songwriter en kunstenaar Ad Visser hem onlangs nog onder de aandacht van het seniorenpubliek van het programma ‘Tijd voor Max’. “Het bijzondere van hem is, hij is wel echt een fan. Maar gaat daarin zo ver dat je zegt: ‘is dat misschien niet een beetje tè ver?’ Maar daardoor wordt het wel interessant.” Aldus Visser.

Met zoveel complimenten wordt het lastig om vol te houden dat je eigenlijk geen popster kunt worden, iets wat Kiri Mioki zelf ook lijkt te beseffen. Hij durft in ieder geval groots te dromen: “Mijn grote droom is ooit nog een nummer te mogen maken met Kylie zelf, en dit te performen in het Ziggodome te Amsterdam,” vertelt hij aan Gaykrant. “Maar het Songfestival is ook leuk! Ach, dromen mag toch?”

Meer Kiri Mioki?

Wil je meer weten van Kiri Mioki? Luister dan op 18 januari naar Gaykrant on Air op de Amsterdamse zender Radio Salto. Dan schuift Kiri Mioki namelijk aan voor een gesprek met de hoofdredacteur van de Gaykrant, Ronald Mol.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.