Gender en seksuele vrijheid: symposium met Mounir Samuel en Hester Scheurwater

In gesprek met Mounir Samuel en Hester Scheurwater: op zaterdag 16 december is in Leeuwarden een open discussie over gendervrijheid en seksuele vrijheid. Het symposium maakt deel uit van het project ULYSSES European Odyssey, waarvan Noorderlicht samen met Brave New World Producties de Nederlandse partner is.

Tekst: persbericht Noorderlicht
Foto: Irwan Droog en Martin Risseeuw

ULYSSES behandelt de achttien hoofdstukken uit het gelijknamige en spraakmakende boek van James Joyce, dat ruim honderd jaar geleden verscheen. In Stationskwartier te Leeuwarden organiseerden Noorderlicht en Stichting Brave New World Producties in het kader van ULYSESS twee tentoonstellingen over gender- en seksuele vrijheid: Sex Shooter – The Liberation of Sexual Identity door Hester Scheurwater en Gender Matters: Stories from Istanbul door Gülen Güler. De voorstellingen zijn nog te bezoeken tot en met 17 december.

Het symposium op 16 december wil een inhoudelijk gesprek voeren over gender- en seksuele vrijheid. Actuele onderwerpen die in het maatschappelijke debat nog te vaak gekaapt worden door voor- en tegenstanders van het zogenoemde wokisme.

Sprekers

Politicoloog, auteur en publicist Mounir Samuel is geboren als een vrouw. Sinds 2015 gaat hij als genderqueer door het leven. Kunstenaar Hester Scheurwater exposeert internationaal met werken die vaak over lust en erotiek gaan. Ook nemen drie vooraanstaande Turkse filmmakers het woord. Gizem Aksu (9/8Flight 41), Can Candan (My Child) en Gülen Güler (curator, Yalan Dünya Films) bieden allen vanuit hun culturele en persoonlijke perspectief inzicht in genderkwesties. Het drietal is betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling Gender Matters: Stories from Istanbul.

Hester Scheurwater, foto: Martin Risseeuw

Tijdens het symposium zijn optredens van danser Peter Rombouts en dichter Arjen Hut. Deelname is gratis en publiek kan zich aanmelden door te mailen naar rsvp@noorderlicht.com  (ovv ‘symposium’).

Organisatie

Noorderlicht en Stichting Brave New World Producties zijn als partners verantwoordelijk voor de organisatie van het Nederlandse deel binnen ULYSSES European Odyssey.

Publiek symposium ‘Gender Vrijheid – een discussie’
Zaterdag 16 december 2023
Locatie: Stationskwartier (Snekertrekweg 1 in Leeuwarden)
Van 14.30 tot 16.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.