Wereld Aids Dag

Vandaag, 1 december, is het Wereld Aids Dag. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan de gevolgen van en de bewustwording rondom HIV en Aids. Want ondanks de grote successen die er op dit gebied te melden zijn, is aandacht voor het onderwerp nog altijd van levensbelang. 

Tekst: Ronald Mol, m.m.v. Tio Lelieveld

“Tijdens Wereld Aids Dag is het belangrijk dat we stilstaan bij degenen die we hebben verloren, maar ook bij waar we nu staan.” Laat Tio Lelieveld weten. Hij werd in 2022 verkozen tot Mr. Leather Netherlands en is vrij open over het feit dat hij HIV-positief is. Hij vindt het belangrijk dat stigma’s worden weggenomen: “Gelukkig kan ik een normaal gezond leven leiden met de medicijnen die ik neem. Dat betekent dat ik niet meer besmettelijk ben en dat het virus niet meer aantoonbaar is. Helaas is dat nog niet overal het geval, omdat de medicijnen simpelweg niet beschikbaar of te duur zijn.”

Succesverhaal

Onlangs publiceerde Gaykrant nog over het Amsterdamse succes. In twaalf jaar tijd is daar het aantal nieuwe HIV-besmettingen gedaald met 95 procent. Dit wordt voor een groot deel toegeschreven aan het gebruik van het HIV-preventiemiddel PrEP. Maar ook aan het daaraan gekoppelde controleregime is van belang. En hoewel Gaykrant eerst nog moest berichten dat Minister Kuipers van Volksgezondheid de pilot van PrEP-verstrekking niet wilde uitbreiden, is de Nederlandse regering nu toch bijgedraaid ten aanzien van PrEP-verstrekking.

Tweede kamer

De Tweede Kamer wilde al eerder dat de minister zou onderzoeken op welke manier PrEP breder beschikbaar gemaakt kon worden. Die motie van Wieke Paulusma (D66) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) werd alleen niet gesteund door Pieter Omtzigt, Wybren van Haga, SGP, ChristenUnie, CDA,  JA21 en FVD.
Ook de winnaar van de laatste verkiezingen, de PVV, stemde tegen de motie.

Zuid-Afrika

Eén van de landen waar het gebruik van HIV-medicatie of de verstrekking van PrEP nog niet zo normaal is als in Nederland of België, is Zuid-Afrika. Redacteur Stefanie Stevens was daar en verbaasde zich. En ze werd misschien zelfs een beetje verliefd op het land en de bewoners. En ze schreef er dit verhaal over.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.