Gaykrant Out Loud update, week 48

Op de foto staat Henri Haan, de presentator van het radioprogramma Out Loud! Hij draagt een wit t-hsirt met daarop een omgekeerde regenboog en daaroverheen een zwart jasje. Hij staat met zijn rug tegen een witte muur.

Ook deze week verzorgde onze hoofdredacteur Ronald Mol weer een Gaykrant update voor het radioprogramma Out Loud! Dit programma wordt gepresenteerd door Henri Haan en is iedere dinsdag te beluisteren op Radio4All, de nieuwe radiozender van Giel Beelen.

In deze Gaykrant Update voor Out Loud! besteedde Ronald aandacht aan de uitslag van de verkiezingen. Waar hij bij de vorige uitzending nog opmerkte dat 75% van de kiezers nog aan het zweven was, bleek deze week dat de PVV als winnaar uit de stembus te zijn gekomen. Op de SGP na was de partij van Geert Wilders tijdens de kabinetten Rutte 3 en Rutte 4 de grootste tegenstemmer als het gaat om voorstellen die positief zijn voor LHBTIQ+ personen. Zo stemde de PVV onder andere tegen het opnemen van seksuele gerichtheid als specifieke non-discriminatiegrond in de Nederlandse Grondwet. En tegen het breder beschikbaar maken van het HIV-preventiemiddel PrEP.

Zorgelijk

Ook voorstellen voor meerouderschap, de uitbreiding van het aantal transgender klinieken, steun voor LHBTIQ+ personen in Oost Europa en meer geld beschikbaar stellen voor politienetwerk Roze in Blauw konden niet op de steun van de PVV rekenen. Vandaar dat de uitslag van de verkiezingen voor COC Nederland reden was voor een bezorgd persbericht. Ook Transgender Netwerk Nederland kwam met een ongeruste reactie op de verkiezingsuitslag.

Henri vroeg daarom of Ronald zich nu ook zorgen maakt (jazeker!) Ook wilde hij weten of er in Nederland al tekenen zichtbaar zijn van een verharding richting LHBTIQ+ personen. Daar lijkt het wel op, want op de dag van de uitzending publiceerde Gaykrant het bericht dat het Internationaal Homomonument in Den Haag was beklad met hakenkruizen.

goed nieuws

Gelukkig was er ook goed nieuws te melden. Ghana is niet het meest LHBTIQ+ vriendelijke land ter wereld. Maar juist de Ghanese kardinaal Turkson, die wordt genoemd als mogelijke opvolger van de huidige paus, heeft op de BBC aangegeven dat het voor gelovigen tijd wordt om homoseksualiteit beter te gaan begrijpen. Hij zei daarbij dat “LGBT-mensen niet gecriminaliseerd mogen worden, omdat ze geen misdaad hebben begaan”. Binnenkort lees je er een uitgebreider artikel over, natuurlijk hier op Gaykrant!

Tot slot kwam Ronald, vooruit lopend op Wereld Aids Dag, met een iets ouder nieuwtje. Amsterdam is hard op weg richting de 0. Nul nieuwe HIV-besmettingen welteverstaan. De PVV heeft weliswaar tegen het ruimer beschikbaar stellen van de HIV-preventiepil PrEP gestemd, maar echt handig is dat niet. Het Amsterdamse succes wordt namelijk voor een groot deel toegeschreven aan de HIV-preventiepil…

Over de update

De Gaykrant nieuws update voor Out Loud! is iedere dinsdagavond rond kwart over tien te beluisteren tijdens de uitzending van Out Loud! op Radio4All.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.