Internationaal Homomonument Den Haag met hakenkruizen beklad

Het Internationaal Homomonument in Den Haag is met hakenkruizen beklad. Naast de hakenkruizen die op het monument zijn gespoten, is met rode verf een hartje en de tekst ‘ANTIFA’ op het monument gespoten. Het is de derde keer dit jaar dat het homomonument is beklad.

Tekst: Ronald Mol
Foto: Ro Ekstein

Een oplettende volger van Gaykrant attendeerde onze redactie erop dat erop dat het Internationaal Homomonument waarschijnlijk in de nacht van zondag op maandag is beklad. Bij navraag door Gaykrant laat Paulien van der Hoeven, vice-voorzitter van COC Haaglanden weten dat de graffiti inmiddels weer is verwijderd.

COC: toenemende onverdraagzaamheid

Van der Hoeven laat weten dat ze de bekladding van het monument heel erg vindt: “Het Internationale Homomonument is er ter herdenking van alle LHBTI’ers die zijn of worden onderdrukt. Deze bekladding, waarin een hakenkruis is gebruikt, is een slag in het gezicht. We zien een toenemende onverdraagzaamheid richting de queer gemeenschap op sociale media en in de openbare ruimte. Een ontwikkeling waar wij ons als COC Haaglanden grote zorgen over maken.”

Gemeente: nooit accepteren

Ook wethouder Mariëlle Vavier van de gemeente Den Haag, die onder andere de portefeuille Antidiscriminatie onder zich heeft, reageert beslist: “Het bekladden van het Internationaal Homomonument is volstrekt onacceptabel. Het monument is meteen schoongemaakt en we hebben aangifte gedaan. Intolerantie en geweld richting de queer gemeenschap zullen we nooit accepteren.”

Niet de eerste keer

Afgelopen zomer was er ook al sprake van anti-LHBTIQ+ vandalisme gericht op het Internationaal homomonument. In juli werd ‘Weg met pride’ op het monument geschreven. Ook het regenboogbankje dat bij het monument staat moest het daarbij ontgelden: ‘Fuck Pride’ was erop te lezen. Ook werd het bankje beklad met zwarte strepen.

Iets meer dan een maand later, eind augustus, was het volgens Den Haag FM al weer raak. Ook toen moest een van de bij het monument geplaatste regenboogbankjes het ontgelden. Die keer ging het ook om rode verf die op het bankje was gesmeerd.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.