Documentaire ‘Verstoten’ brengt schrijnende situatie van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland onder de aandacht

Op 21 november 2023 om 20:15 uur is bij AT5 de documentaire ‘Verstoten’ te zien. Deze documentaire, geregisseerd door Claire Slingerland, werpt licht op de schrijnende situatie van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland, een onderwerp dat tot op heden te weinig aandacht heeft gekregen.

Tekst: persbericht CineInclusief
Foto: Still uit ‘Verstoten’

Op straat gezet door ouders

Volgens een onderzoek van Movisie bevinden zich in Nederland tussen de 900 en 2000 dak- en thuisloze regenboogjongeren. Deze jongeren worden geconfronteerd met een reeks uitdagingen. Die kunnen variëren van een onleefbare thuissituatie tot het feit dat ze zonder enig mededogen op straat worden gezet, nadat ze uit de kast zijn gekomen.

De documentaire onderzoekt wie deze jongeren zijn, welke impact dit op hun leven heeft en waar ze uiteindelijk terechtkomen. ‘Verstoten’ vertelt het openhartige verhaal van twee jongeren die delen hoe ze op straat zijn beland en welke uitdagingen ze hebben doorstaan. Ze delen persoonlijke ervaringen over hun leven op straat, de gevaren waarmee ze worden geconfronteerd en hun ervaringen met opvangvoorzieningen. De dreiging van alcohol, drugs en prostitutie blijft voortdurend aanwezig in het leven van deze jongeren.

Naast deze jongeren komen in ‘Verstoten’ ook de mensen aan het woord die deze jongeren hulp bieden of op een andere manier naast hen staan, en die de complexe realiteit van dak- en thuisloze regenboogjongeren in Nederland belichten.

Beperkte opvangmogelijkheden

In Nederland zijn de opvangmogelijkheden voor deze jongeren uiterst beperkt. Wanneer ze in reguliere opvangvoorzieningen belanden, worden ze opnieuw geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals pesterijen door medebewoners en onbegrip van het personeel dat in de opvang werkt.

Bewustwording

De omgeving van de jongeren’ families weet vaak niet wat er aan de hand is. De ouders vertellen dat hun kind is weggelopen, waardoor de ouders in hun omgeving juist de slachtoffers lijken. De documentaire beoogt bewustwording te creëren binnen deze kringen, zodat familie en vrienden van de ouders beter signalen gaan herkennen wanneer een kind plotseling uit de familie verdwijnt. Daarnaast vraagt de documentaire aandacht voor de zeer beperkte opvangmogelijkheden voor deze jongeren, die vaak ook nog eens onveilig zijn.

De documentaire ‘Verstoten’ brengt belangrijke informatie over de situatie van dak- en thuisloze regenboogjongeren. Daarom is ‘Verstoten’ beschikbaar voor vertoning met Nederlandse, Engelse, Turkse en Arabische ondertiteling. Meer info: www.cineinclusief.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.