Radicale anti-LHBTIQ+ Bisschop ontslagen

Paus Franciscus heeft  de radicale anti-LHBTIQ+ bisschop Joseph Strickland van het bisdom Tyler (Texas) ontslagen. Strickland is een sleutelfiguur in de extreemrechtse Trumpistische beweging en staat bekend om zijn felle anti-LHBTIQ+ houding. Het ontslag volgde op een onderzoek van het Vaticaan naar het gedrag van Strickland. Ondanks oproepen om zelf af te treden eerder in de week, weigerde Strickland om de eer aan zichzelf te houden. Met die weigering bleef er voor de paus geen andere optie over dan Strickland uit zijn functie te ontheffen.

Strickland heeft bekendheid verworven als een uitgesproken criticus van de paus. Hij is van mening dat de standpunten van de paus over kwesties als LHBTIQ+ rechten, echtscheiding en de rol van vrouwen in de kerk te liberaal zijn. Ook uitte Strickland zijn ongenoegen over een richtlijn van het Vaticaan waarin wordt gepleit voor het gebruik van de moedertaal van een land tijdens missen, in plaats van het Latijn. In antwoord op Stricklands aanhoudende kritiek over de houding van de kerk ten opzichte van LHBTIQ+ individuen, noemde de paus het “pervers” dat zulke vragen worden gesteld.

online kritiek

Strickland heeft een groot aantal volgers op sociale media. Maar op zijn kanalen, zijn radioshow en bij zijn regelmatige optredens in conservatieve media, besteedde de voormalige bisschop vooral veel tijd aan het bekritiseren van de paus. Toen paus Franciscus onlangs zijn steun uitsprak voor een geregistreerd partnerschap voor paren van gelijk geslacht, noemde Strickland die uitspraak “verwarrend en gevaarlijk”.

Het afgelopen jaar gebruikte Strickland zijn radioplatform onder andere om de paus te beschuldigen van het ondermijnen van het katholieke geloof. Hierbij voerde hij een “anonieme vriend” op. Op die manier bestempelde hij de paus tot ‘usurpator’. Franciscus was volgens Strickland iemand die de kerk en de menselijke ziel in gevaar zou brengen ‘door afbreuk te doen aan de noodzaak van [het tonen van] berouw’.

Uit het oog, uit het hart?

Na zijn ontslag liet Strickland vrijwel onmiddellijk van zich horen via zijn social media kanalen. Het aantal mensen die Strickland volgen op X, het voormalige Twitter, is inmiddels groter dan de totale bevolking van het zeer conservatieve Texaanse bisdom waar hij de leiding had. Deze regio, die bekend staat om zijn zeer sterke anti-LHBTIQ+ sentiment, steunde tijdens de laatste verkiezingen massaal voormalig president Donald Trump.

Het feit dat de radicale anti-LHBTIQ+ bisschop is ontslagen, betekent dan ook niet dat zijn invloed binnen de extreemrechtse religieuze beweging van de VS automatisch zal verminderen. Enkele dagen na zijn ontslag bevond Strickland zich, omringd door supporters, in Baltimore, op enkele meters afstand van de plek waar op dat moment de algemene vergadering van de Amerikaanse bisschoppen plaatsvond. Terwijl hij de groep voorging bij het bidden van de rozenkrans, interviewde een televisieverslaggever een man met een rode “Trump 2024”-hoed en een bord waarop stond: “We love you bishop Strickland“.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.