76 personen gearresteerd voor de organisatie van huwelijksfeest voor homoseksueel paar.

In Nigeria zijn 76 personen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij de organisatie van een huwelijksfeest voor een homoseksueel paar. Sinds 2014 is het in Nigeria voor mensen van hetzelfde geslacht verboden om te trouwen. De straf die hierop staat kan oplopen tot 14 jaar gevangenisstraf.

De arrestaties vonden plaats in de grotendeels islamitische Nigeriaanse deelstaat Gombe, gelegen in het noordoosten van het land. Deze staat past de islamitische sharia-wetgeving toe naast het federale rechtssysteem en het rechtssysteem van de deelstaat. Lokale veiligheidsdiensten hebben 76 jongeren opgepakt op verdenking van het organiseren van het huwelijksfeest. Hierbij zouden 59 mannen en 17 vrouwen betrokken zijn. Volgens de berichtgeving hebben 21 van de gearresteerden toegegeven ook homoseksueel te zijn.

Buhari Saad, de woordvoerder van het Nigeria Security and Civil Defence Corps (NSCDC) voor de  deelstaat Gombe, zei dat het NSCDC in actie was gekomen na een tip. Hierna werd een inval gedaan op een feest dat volgens Saad werd bijgewoond door “homoseksuelen en pooiers”.

Heksenjacht

De LGBTQ-gemeenschap ervaart regelmatig intimidatie in Nigeria. Veiligheidstroepen deden de afgelopen jaren herhaaldelijk invallen bij bijeenkomsten waarvan men zei dat er homohuwelijken plaatsvonden. Eerder in augustus arresteerden veiligheidstroepen  al ongeveer honderd mensen tijdens een vermeend trouwfeest. Amnesty International pleit al geruime tijd voor een einde aan deze “heksenjacht”.

Nigeria hanteert strenge wetten met betrekking tot homoseksualiteit. In 2014 werd een wet ingevoerd die het homohuwelijk, homoseksuele relaties en het lidmaatschap van homorechtengroepen strafbaar stelde. De wet  kent celstraffen oplopend tot 14 jaar.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.