Wereldbank: geen nieuwe projecten in Oeganda zonder garanties voor LHBTIQ+ rechten

De Wereldbank begint geen nieuwe projecten in Oeganda zonder dat er garanties zijn voor LHBTIQ+ rechten. Dat meldt de website 76crimes.com. Op deze website wordt de wereldwijde stand van zaken rondom de criminalisering van LHBTIQ+ personen bijgehouden. De Wereldbank heeft verklaard dat ze zal aandringen op veiligheidsgaranties voor LHBTIQ+ rechten voordat nieuwe Oegandese financiering wordt hervat. Deze financiering werd in augustus stopgezet nadat president Museveni zijn handtekening onder de Anti Homosexuality Act (AHA 2023) had gezet.

“Uit alle projectdocumenten van de Wereldbank zal duidelijk blijken dat LHBTIQ+ Oegandezen niet gediscrimineerd mogen worden. En dat ook projectmedewerkers niet gearresteerd zullen worden omdat ze LHBTIQ+ personen bij het project betrekken.” Zei Victoria Kwakwa, hoofd van de Wereldbank voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika. Zij deed deze uitspraken in de marge van de onlangs gehouden jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.

“We doen dit allemaal om duidelijk te maken dat een anti-LHBTIQ+ houding niet de bedoeling is bij projecten die door de Wereldbank gefinancierd worden. En om duidelijk te maken dat je alleen op die – juiste – manier aan dergelijke projecten mee mag doen. En dat je als LHBTIQ+ persoon niet gearresteerd mag worden.” Aldus Kwakwa tegen persbureau Reuters. In augustus kondigde de Wereldbank aan dat ze nieuwe leningen aan Oeganda op zou schorten na de invoering van Anti Homosexuality Act. Dit omdat de wet “niet strookt” met het beleid van de bank.

Reactie Oeganda

In reactie hierop bekritiseerde de Oegandese president Yoweri Museveni de beslissing van de bank. Daarbij beschuldigde hij de bank ervan dat die probeerde om het land met financiële middelen te dwingen om zijn cultuur en soevereiniteit op te geven.

De Wereldbank heeft op dit moment $5,2 miljard aan leningen voor projecten in Oeganda uitstaan. (Vanaf eind 2022.) Desondanks beweert Museveni dat Oeganda zijn eigen sociale en economische problemen kan aanpakken, zonder inmenging van buitenaf. Geld dat al eerder is toegezegd, maar nog niet is gebruikt voor Oegandese projecten valt niet onder gestaakte projectfinanciering.

Roep tot intrekking

Diverse groeperingen in Oeganda hebben de regering inmiddels al opgeroepen om de AHA 2023 in te trekken. Daarbij wijzen de groepen op het feit dat de wet de Wereldbank ervan weerhoudt om projecten op inclusieve basis te financieren.

“We herhalen dat beperkende maatregelen niet zullen bijdragen aan het voorkomen van discriminatie en uitsluiting bij projecten die door de Wereldbank worden gefinancierd. Niet zolang de Anti-Homosexuality Act 2023 nog van kracht is. We eisen de #RepealAHA23,” schreef de LGBTQ+-rechtengroep Convening for Equality in een tweet.

Gevolgen

De Wereldbank is niet de enige organisatie die actie heeft ondernomen naar aanleiding van de invoering van AHA2023. Eerder liet demissionair minister Schreinemacher voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking al weten dat de keuze van de Oegandese regering gevolgen zou hebben voor de samenwerking met Nederland. Ook de regering van de Verenigde Staten en België hebben al sancties ingesteld.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.