Interview: Joost Laméris

Joost Laméris brengt sinds 2021 als professioneel zanger muziek uit. Zijn muziek heeft een boodschap. Vanuit zijn eigen kwetsbaarheid maakt hij videoclips die eveneens een diepere boodschap hebben. Zijn artistieke muziekvideo’s en muzieknummers zijn voor velen heel herkenbaar.  De teksten gaan over zijn persoonlijke ervaringen en relaties. Relaties in de vorm van vriendschappen en werkrelaties, maar nog belangrijker is de relatie die Joost met zichzelf heeft.

Tekst: Leon Augustijn
Foto: Daniel Sars

Joost zingt ook over liefdesrelaties. Maar ook hier geldt: liefde in de breedste zin van het woord, kun je wel stellen. Hij is een artiest die naar eigen zeggen altijd al met muziek bezig was. Zo maakte Joost op jonge leeftijd al kennis met de viool, piano en gitaar. Nadat hij naar Londen vertrok om zijn ouderlijk huis te kunnen verlaten kwam Joost nog dichter tot zichzelf; hij volgde zijn droom. Hij schreef liedjes over zijn gevoel, zijn worsteling en zijn verbroken relaties. Joost hoeft geen veilige zones meer in te bouwen; hij is nu wie hij is.

Waarom ben je muziek gaan schrijven?
“Ik maakte al een tijd muziek, maar in het begin bleef dat bij mezelf. Ik liet het op mijn computer staan waardoor ik het niet met iemand anders deelde. Het was voor mij echt een hobby. Ik studeerde en werkte als constructeur. In de muziek kon ik mijn gevoel stoppen en soms publiceerde ik een klein fragment. Al snel voelde ik mij door de muziek minder comfortabel als constructeur. Het werk paste niet bij meer bij mij. En dus volgde ik mijn droom. Door de muziek kon ik mezelf zijn en volgde ik mijn gevoel. Het was spannend maar ik groeide, zo kon ik mijn droom waar gaan maken. Ik volgde mijn gevoel en mijn muziek, waardoor ik mezelf nu niet meer onderdruk.”

de Eerste

Wat dacht je toen je eerste nummer uitkwam?
“Toen ik mijn eerste nummer publiceerde was het best spannend. Wat zullen anderen er van zeggen? Maar al snel voelde ik: dit is het. Het maakt niet uit wat anderen vinden, het is mijn muziek. Vaak is het een uitdaging om niet te veel naar anderen te luisteren, ongeacht wat hun reactie ook was, het voelde normaal.  Hierdoor kon ik vrij zijn en laat ik me vanaf mijn eerste publicatie niet meer leiden door andermans mening.”

Wat voel je nu je eerste mini album uit is?
“Trots. Trots op mezelf dat ik dit bereikt heb! Zo trots op iedereen om mij heen en wie geholpen heeft. Het was een droom die nu werkelijkheid is geworden. Het voelt alsof ik op een afstand even terugkijk en dan denk: mijn droom voelde ver weg, niet realistisch, maar nu is het helemaal wat ik wilde.”

Wie was jouw voorbeeld?
“Ik heb meerdere voorbeelden. Léon, is een Zweedse zangeres. Léon schrijft bijzondere mooie muziekteksten. Muziekteksten die mij raken en inspireren omdat ze zo herkenbaar zijn. Ze heeft een hele mooie dynamische en milde muziekstijl. Oklou is een Franse artiest; ook haar teksten en dromerige stijl inspireren me. Het spreekt vaak tot mijn verbeelding als ik hen hoor.”

Groei

Waarin ben je door de jaren heen veranderd?
“Door het maken van mijn muziek heb ik meer vrijheid gekregen. Hierin heb ik mezelf meer gevonden. Ik volg nu niet meer het gebaande pad dat ik mezelf had opgelegd. Ik voel me nu vrijer en maak zelf  mijn eigen artistieke keuzes. Nu weet ik wie ik ben. Waardoor ik steviger in mijn schoenen en relaties sta. Zo weet ik ook beter wat ik wil en hoe ik daar wil komen.  Kortom, ik luister nu anders naar mijn angsten. Vroeger gaf ik toe aan mijn angsten en koos ik het veilige pad. Nu luister ik minder naar mijn angst en kies ik bewust voor de risico’s.”

Je bent nu 28 jaar… Wat wil je bereikt hebben over 10 jaar?
“Ik ben  nu vooral aan het genieten dat ik mensen kan en mag inspireren met mijn muziek. Dat mensen zich kunnen herkennen en verbinden door mijn teksten of de boodschap die ik met hen deel. Verder hoop ik dat ik mezelf verder mag ontwikkelen en mag  doorgroeien in het maken van een connectie en verbinding met mezelf en met anderen. Hierdoor hoop ik troostend te kunnen zijn voor de ander met mijn hoopvolle muziek. Ook hoop ik nog meer mijn creativiteit te kunnen inzetten om mijn boodschap te vertellen, of het nu is met een muziekvideo of op een festival.

Want alleen door mijn kwetsbaarheid kan de ander ook kwetsbaar tegenover mij zijn. En vanuit deze kwetsbaarheid kunnen we verbinden met elkaar en krijgen mensen een diepere connectie met elkaar.  Vanuit die verbinding en connectie hoop ik in de toekomst een community te hebben. Een groep mensen die, vanuit de kwetsbaarheid, emoties kunnen laten zien en die zichzelf steeds uitdagen door aan zelfontwikkeling te doen. Alleen zo kun je van emotionele waarde zijn voor de ander.”

luistertip

De aflevering van Podcast IK met Joost Laméris als geïnterviewde komt op 5 februari 2024 online. Ook in deze podcast wordt Joost geïnterviewd door Leon Augustijn.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.