SCHAAKBOND NU AAN ZET

Volgens Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66) is de Internationale Schaakbond (FIDE) nu aan zet om het onlangs aangenomen beleid voor transgender personen te veranderen. Daarom vraagt de politica op woensdag 8 november met een speciale schaakmob in Amsterdam aandacht voor gelijke kansen voor de transgender-community binnen de schaakwereld. 

“Ik ben wel wat gewend, als het aankomt op stigmatisering en discriminatie van de LHBTIQ+ community. Maar ik was geschokt toen de Internationale Schaakbond FIDE afgelopen augustus besloot om transvrouwen niet meer toe te laten tot de vrouwencompetitie en transmannen hun eerdere titels te ontnemen”, aldus Van Ginneken. “Wij willen op deze dag de schaakwereld inspireren om diversiteit te vieren en inclusiviteit te omarmen. In plaats van groepen uit te sluiten, moet je juist iedereen de kans geven zich te meten met andere schakers en zo beter te worden. Op deze dag kan dat.” 

Verbindende actie

In aanwezigheid van de Amsterdam Queer schaakclub, het nationale platform Pride and Sports en andere medestanders, organiseert Van Ginneken daarom een inclusieve schaakmob. Een flashmob, maar dan met schaakstukken. 

Het Tweede Kamerlid wil met deze verbindende actie niet alleen aandacht vragen voor de uitsluiting van transpersonen, maar ook voor de ongelijke beoordeling tussen de man en vrouw in de schaakwereld. Het wordt dan ook een actie waarbij iedereen welkom is: man, vrouw, non-binair, queer of wie dan ook. “Waarbij het plezier van het schaken centraal staat en waarbij de enige hokjes waar we in denken de hokjes van A1 tot H8 zijn”, aldus Van Ginneken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lisa van Ginneken (@lisaginneken)

Het lieverdje 

De schaakmob zal plaatsvinden bij bij het iconische standbeeld ‘Het Lieverdje‘ op de Spui in Amsterdam. In de jaren zestig was Het Lieverdje en het plein eromheen een trefpunt van maatschappijvernieuwing voor de Provo’s die hun happenings rond het beeldje organiseerden. Vrije liefde, emancipatie, vernieuwing en democratisering waren topics die hier de revue passeerden. 

Deze bijeenkomst is open voor het publiek en Van Ginneken nodigt mensen dan ook van harte uit om aanwezig te zijn, de actie te ondersteunen en om samen te streven naar een inclusievere schaakgemeenschap.. Uiteraard  zijn schaakliefhebbers van alle niveaus van harte welkom om deel te nemen aan de schaakmob, om zo te laten zien dat de schaakbond nu echt aan zet is.

Waar: Het Lieverdje, ter hoogte van Spui 14, in Amsterdam
Datum en Tijd: Woensdag 8 november, 12:00 – 14:00 uur 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.