Workplace Pride Impact Awards 2023: Er gebeurt veel met LHBTIQ+ inclusie in het bedrijfsleven

Op vrijdagavond 3 november werden in het Scheepvaartmuseum van Amsterdam de Impact Awards van Workplace Pride uitgereikt. Het is dit jaar de tiende keer dat Workplace Pride mensen en initiatieven tijdens het jaarlijkse Impact Awards Gala in het zonnetje zet. De prijzen zijn bedoeld voor bedrijfsnetwerken en individuele werknemers die zich binnen het bedrijfsleven inzetten voor LHBTIQ+ inclusie.

Tekst: Workplace Pride, bewerking door Ronald Mol
Foto’s: Workplace Pride, Marion Mulder

Stichting Workplace Pride is een non-profit organisatie waar LHBTIQ+ netwerken van meer dan honderd verschillende bedrijven bij zijn aangesloten. Daarmee is Workplace Pride een grote bron van kennis en best practices voor iedereen die zich wil inzetten voor meer LHBTIQ+ inclusie op de werkvloer. De Impact Awards zijn onderverdeeld  in diverse categorieën: Beste medewerkersnetwerk, Vrijwilliger van het jaar, Beste Media campagne, Medestander (“Ally”) van het jaar en Rolmodel van het jaar.

Benchmark

Ook werden tijdens het gala de resultaten van de jaarlijkse Workplace Pride Benchmark bekend gemaakt. Bedrijven kunnen zich aanmelden voor een bedrijfsscan die is gebaseerd op deze benchmark. Daarmee kunnen ze een goed beeld krijgen van de status van de LHBTIQ+ inclusie binnen het bedrijf. Een bedrijf wordt daarbij getoetst op basis van 8 categorieën.

nomineren

De ruim honderd bij Workplace Pride aangesloten bedrijfsnetwerken konden nominaties voor alle categorieën inzenden. De prestigieuze Impact Awards van Workplace Pride zijn bedoeld als eerbetoon aan het aangesloten LHBTIQ+-bedrijfsnetwerk dat het afgelopen jaar een opmerkelijke betrokkenheid bij LHBTIQ+ inclusie, zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten in de samenleving, heeft getoond. Kortom, een bij Workplace Pride aangesloten netwerk dat eenheid, samenwerking en impactvolle betrokkenheid belichaamt.

De winnaars

Tijdens het Impact Award Gala werden de volgende winnaars bekend gemaakt:

LHBTIQ+ Netwerk van 2023: Accenture

Het Global Pride netwerk van Accenture stelt werknemers in staat om het voortouw te nemen bij het stimuleren van lokale verandering. Het dient als platform voor het leveren van inclusieve programma’s waarmee Accenture beter maatwerk voor de wereldwijde LGBTIQ+ gemeenschap kan leveren. Ook zorgt het netwerk voor het bevorderen van beleidsveranderingen en het stimuleren van saamhorigheid.

Door verschillende evenementen te organiseren, zorgt het Pride Employee Resource Group (ERG)/netwerk voor een zichtbare aanwezigheid van LHBTIQ+ zowel binnen de kantoren als daarbuiten. Daardoor ontstaat er een vriendelijke, uitnodigende en inclusieve sfeer op de werkvloer. Bovendien fungeert het netwerk als een waardevol klankbord en kennisbron, waardoor Accenture haar programma’s nog beter aan specifieke behoeften kan aanpassen. Het netwerk voorziet het wereldwijde HR-team voor diversiteit en inclusie van proactieve feedback en ideeën om hun internationale initiatieven te verbeteren en om ervoor te zorgen dat ze afgestemd blijven op de veranderende behoeften van de LHBTIQ+ gemeenschap.

Een van de belangrijkste voordelen van een dergelijk netwerk is het creëren van een veilige en inclusieve ruimte voor onze LHBTIQ+ medewerkers en bondgenoten. Dankzij het netwerk kunnen LHBTIQ+ medewerkers van Accenture zich veilig voelen om zich op hun eigen, authentieke wijze te uiten, om te kunnen leren en zodoende vooruit te komen in hun carrière.

Vrijwilliger van het jaar: Razvan Bran (Hij/Hem)

De prijs voor vrijwilliger van het jaar is bedoeld voor een individuele vrijwilliger van een organisatie die lid is van Workplace Pride. Een vrijwilliger die zich op voorbeeldige wijze heeft ingezet voor de bevordering van LHBTIQ+ inclusiviteit op de werkvloer. Of het nu door middel van interne inspanningen of externe outreach is, met deze award huldigt Workplace Pride degenen die meer dan hun best doen om een betekenisvol verschil te maken.

De winnaar van de Workplace Pride Impact Award Vrijwilliger van 2023 is: Razvan Bran (Hij/Hem), werkzaam als leader EMEA Customer Demand bij Lenovo.

Roemenië is een land waar LHBTIQ+-personen geconfronteerd worden met vele uitdagingen. Zowel op wettelijk als op maatschappelijk vlak. Om het algehele personeelsbestand van Lenovo te informeren en om het engagement van Lenovo Roemenië voor diversiteit, gelijkheid en inclusie voor de LGBTIQ+-gemeenschap aan te tonen, leidde Razvan Bran een reeks workshops. Hij deed dit samen met de leden van de DE&I-resourcegroep. Deze workshops kregen de titel Embracing Diversity; Understanding What LGBTQ+ Means.

Ook organiseerde hij vrijwilligersactiviteiten, Pride Activations en zette hij enquêtes uit om het inzicht van de werknemers in DE&I te meten. Razvan en het team werden ook uitgenodigd als kernlid op de Britse ambassade. Daar pleitte het team voor verbetering van inclusie en meer gelijkwaardigheid voor de LGBTIQ+-gemeenschap.

Veel van Razvan’s werk, waaronder het maken van merchandise voor de Roemeense evenementen, werd vervolgens de basis van een EMEA-programma. Hierdoor ontstond de mogelijkheid voor PRIDE-groepen in 10 verschillende gebieden om lokale evenementen te houden. Zodoende wist het team honderden EMEA-werknemers tijdens de Pride-maand te bereiken.

Mediacampagne van het jaar: Shell India Mobiliteit – Shell

Met de award voor mediacampagne van het jaar wordt de kracht van positieve vertegenwoordiging in de media gevierd. Voor deze prijs kon een Workplace Pride-lid dat op effectieve wijze LHBTIQ+-integratie op de werkplek via mediakanalen, intern of extern, onder de aandacht heeft gebracht worden genomineerd. Workplace Pride wil hiermee diegenen die bijdragen aan het vormen van geïnformeerde perspectieven erkennen.

De winnaar van de Workplace Pride Impact Award Mediacampagne van 2023 is: Shell India Mobiliteit – Shell

India is een divers land, maar helaas is de inclusie van de queer gemeenschap nog steeds een taboe. Om dit stigma te doorbreken en om de behoefte aan bewustwording en inclusie te vergroten, lanceerde Shell India Mobility een dappere mediacampagne om Shell als werkgever met gelijke kansen onder de aandacht te brengen. Met deze campagne wilde het bedrijf het publiek laten weten hoe Shell als merk haar doel nastreeft, en tegelijkertijd een gevoel van empathie creëren.

Shell India Mobility wilde dat het publiek dit zou zien als een actie om hun steun aan de LHBTIQ+ gemeenschap te betuigen. Ook wilde het bedrijf duidelijk maken dat Shell voor LHBTIQ+ personen een veilige plek is om te werken. De campagne richt zich op de uitdagingen waarmee de transgendergemeenschap in de Indiase samenleving wordt geconfronteerd. Ook helpt de campagne om het bewustzijn over hun behoefte om zich geaccepteerd te voelen te vergroten.

Daarnaast draagt het bij aan het creëren van meer safe spaces waar trangender personen zichzelf kunnen zijn en durven te uiten. Dit is namelijk niet de norm binnen de Indiase samenleving. Helaas worden transgender personen in India nog vaak uitgesloten door de maatschappij. Ze worden meestal genegeerd of gemeden door de meeste mensen.

Ally (bondgenoot) van het jaar

Voor deze prijs kon de persoon die het afgelopen jaar heeft bewezen een buitengewone bondgenoot te zijn in aanmerking komen. Deze prijs is een erkenning voor diegenen die zowel binnen hun eigen organisatie als daarbuiten een significante impact hebben geleverd, door hun onwrikbare steun voor inclusiviteit en begrip voor LHBTIQ+ personen te tonen.

De winnaar van de Workplace Pride Impact Award Ally van 2023 is: Terhi Kivinen (Zij/Haar), werkzaam als Chief Communications Officer bij Kemira

Terhi Kivinen is Chief Communications Officer bij Kemira. Terhi’s toewijding is niets minder dan buitengewoon geweest. Niet alleen heeft zij een cruciale rol gespeeld als Workplace Pride sponsor van het eerste uur, maar tot op de dag van vandaag blijft ze uitblinken in haar rol als uitvoerende sponsor. Door haar initiatieven heeft Kemira veel vooruitgang geboekt op het gebied van LHBTIQ+ inclusie.

Workplace Pride: “Terhi’s passie voor het bevorderen van diversiteit en inclusie blijkt duidelijk uit haar acties. Of het nu gaat om haar actieve deelname aan Pride-evenementen, haar steun voor LGBTIQ+-medewerkers of haar consequente pleidooi voor diversiteit in leiderschap. Haar toewijding aan de LGBTIQ+-gemeenschap bij Kemira heeft een opmerkelijke norm gesteld voor LHBTIQ+ Bondgenootschap. Haar voortdurende steun is een inspiratie voor ons allemaal.”

Rolmodel van het jaar

Middels deze prijs worden de individuen die positieve verandering door hun acties hebben bewerkstelligd in het zonnetje gezet. Degenen die het goede voorbeeld geven en bijdragen aan het creëren van meer LGBTIQ+ inclusieve werkplekken komen voor deze prijs in aanmerking. Hun leiderschap geldt volgens Workplace Pride als lichtend voorbeeld voor anderen.

De winnaar van de Workplace Pride Impact Award Rolmodel van het jaar is: Janet Visbeen (Zij/Haar), lid van de raad van bestuur van PwC Nederland

De carrière van Janet is indrukwekkend, ze is daarbij altijd zichzelf en open geweest. Met haar carrière maakt zij duidelijk dat je de top kunt bereiken zonder te verbergen wie je bent. Al in 2007 was Janet open over haar seksualiteit en zette ze zich in voor het opzetten van een netwerk binnen PwC Nederland. Eén van de eerste diversiteitsnetwerken binnen PwC wereldwijd.

Na haar vertrek uit de shine board was ze regelmatig aanwezig op shine meetings als rolmodel. Een van haar eerste acties op HR gebied voor PwC is dat alle werknemers starten met het zelf omschrijven van hun identiteit in het Workday systeem. Zelf heeft Janet het gevoel dat haar “coming out” een positieve drijfveer is geweest om partner te worden bij de Nederlandse tak van het bedrijf. Haar geaardheid kleurt hoe ze over de wereld denkt en geeft haar naar eigen zeggen meer diepgang. Het helpt haar ook om zichtbaarder te zijn en het definieert haar persoonlijke uitstraling.

Naast haar baan bij PwC is Janet lid van het bestuur van Human Rights Watch Nederland. Een stichting zonder winstoogmerk die onderzoek doet naar – en rapporteert over – mensenrechtenschendingen in alle uithoeken van de wereld.

Game Changer van het jaar

Deze onderscheiding is een erkenning voor initiatieven van leden van Workplace Pride die een maatschappelijke impact hebben op de wereldwijde LHBTIQ+-gemeenschap. Projecten of inspanningen die het vermogen hebben om mensen te bewegen en te enthousiasmeren. Projecten die een blijvende positieve indruk achterlaten.

De winnaar van de Workplace Pride Impact Award Gamechanger van het jaar is: Helen Demosthenous (She/Her), werkzaam als Program Lead Diversity & Inclusion bij KLM.

Door het bestuur van KLM Over the Rainbow en de hele LHBTIQ+ community die bij KLM werkzaam is werd Helen Demosthenous (She/Her) genomineerd voor de Workplace Pride Impact Award Game Changer van 2023. Helen werkt als Program Manager in het transformatiekantoor van KLM en is verantwoordelijk voor D&I binnen het bedrijf. Met onvermoeibare energie brengt zij D&I binnen KLM naar de voorgrond. Dat deed ze eerst bij KLM Cargo en sinds 2022 vanuit het hoofdkantoor voor heel KLM.

Volgens degenen die haar voor deze prijs hebben genomineerd  is ze nooit bang om zich uit te spreken. Haar Zuid-Afrikaanse achtergrond en het opgroeien tijdens het apartheidsregime van dat land heeft haar geïnspireerd om te vechten tegen onrechtvaardigheid. En om op te staan voor gelijkheid en respect voor elk “mooi mens” zoals ze de mensen om haar heen noemt.

Helen heeft aandacht gevraagd voor gevoelige onderwerpen, bijvoorbeeld toen er binnen KLM commotie ontstond over een vliegtuig met een Pride Progress-logo. Ze schrikt er niet voor terug om het gesprek aan te gaan met degenen die niet voor LHBTIQ+ inclusie zijn. Volgens de aandragers van de nominatie schrikt Helen er niet voor terug om ook de CEO van KLM uit te dagen, die D&I vervolgens in de KLM-strategie heeft opgenomen. Kortom; Helen weet het voor elkaar te krijgen dat mensen naar haar luisteren!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.