Equal Dating

Vanuit België werd de redactie van Gaykrant benaderd om eens te komen praten met de oprichter van de website Equal Dating. Nog een datingsite? Ja, maar dan wel eentje met een missie: veilig daten voor LHBTIQ+ personen.

“Ik weet het; we hebben veel concurrentie. Daar ben ik gaandeweg achter gekomen. We waren helemaal niet met datingsites bezig. Dat is er zomaar een beetje bijgekomen.” Aan het woord is Bjorn, een van de oprichters van Equal Dating. “Vroeger hield ik me bezig met limousines rijden, toen zat ik meer in de wereld van de LHBTIQ+ personen. Zij vormden zeker een kwart van mijn clientèle. Maar onlangs kwam ik weer een aantal van die klanten tegen, we raakten in gesprek. Ik ben toen echt geschrokken van de verhalen die ik hoorde over hoe het er op de datingsites aan toe gaat tegenwoordig.”

het waarom

We kennen natuurlijk de voorbeelden, waarbij Grindr het meest in het oog springt…

“Ja, agressief, maar ook heel erg op het… Tsja, gericht op een specifiek doel. Dat kon volgens mij ook anders. En daar hebben wij onze site ook op ingericht, met een aantal waarborgen. Daarmee proberen wij de niet serieuze klanten buiten de deur te houden. Ik heb onlangs nog een e-mail gehad, om drie uur ’s nachts, van iemand die gefrustreerd was vanwege het feit dat hij niet zomaar te zien kreeg wie zich op onze site hebben ingeschreven. Ik heb toch zeker enige tijd nodig gehad om die e-mail volledig te lezen. Maar ik begreep uit deze e-mail wel al vrij snel dat diegene geen grote fan is van de LHBTIQ+ gemeenschap. Hij schreef dat hij tegen homo’s was. En dat zoiets allemaal niet moest kunnen. Het was een tegenstander, laat ik het zo zeggen.”

Dat is dan homofobie waar je via de e-mail zelf mee bent geconfronteerd. Maar hoe kom je in eerste instantie op het idee om een datingsite te beginnen waarop LHBTIQ+ personen veilig naar de liefde kunnen zoeken?

“Eén van mijn vroegere klanten had een nieuwe vriend, die bij zijn familie nog niet uit de kast was gekomen. En zijn oom had een vermoeden en die is beginnen zoeken. oordat die jongen ook een profiel op een andere datingsite had, waar die oom gratis en zonder al teveel moeite op kon kijken, is het toch uitgekomen. En werd het aan zijn ouders verteld, nog voordat hij klaar was om dat zelf te doen. Zo ben ik op het idee gekomen om een datingsite op te zetten waarbij je wel iets meer moet doen om te zien wie zich erop ingeschreven hebben. Equal Dating is echt bedoelt als een soort online dating safe space.”

Voor wie?

“We richten ons daarbij op de gehele waaier van de regenbooggemeenschap. Alhoewel ik bij het ontwikkelen van de website wel ben verschoten van hoeveel verschillende letters er ondertussen aan het regenboogalfabet zijn toegevoegd. En ook de specifieke toevoegingen voor bijvoorbeeld non-binaire of transgender personen, van wie sommigen op hun profiel van tevoren al duidelijkheid willen geven: FTM; Female To Man, Male To Female enzovoort. Maar ik doe mijn uiterste best om ook op dat vlak bij te blijven en dat ook te vertalen naar de website. We willen namelijk een website voor de hele waaier van de regenbooggemeenschap aan te bieden.”

En nu staat die website dus en wil je de hele LHBTIQ+ gemeenschap daarvan op de hoogte brengen. Maar doe je dit alleen? Want dat lijkt me dan toch een uitdaging.

“Ik ben in feite altijd al ondernemend geweest, op allerlei vlakken. Maar ik doe dit gelukkig niet alleen. Mijn zakenpartner is Marokkaans. Dat was nog een aanvullende reden om deze site te beginnen. Via mijn zakenpartner hoorde ik namelijk ook hoe het er in Marokkaanse kringen aan toegaat. Ik hoorde van hem dat er binnen die gemeenschap nog heel veel mensen in de kast zitten. Dus samen met hem ben ik nu bezig om een succes van de website te maken. Maar we gaan dus niet alleen voor het succes, onze focus ligt echt op de veiligheid van de clientèle. We zitten echt redelijk kort op de bal. We voorzien bijvoorbeeld onze scheldwoordenfilter regelmatig van een update, maar we voeren daar zelf ook regelmatig woorden aan toe, als we die horen. Om zodoende snel en adequaat in te kunnen grijpen, mocht het toch mis gaan.”

samenwerking

En werken jullie dan bijvoorbeeld nog samen met ↅavaria, of promoten jullie dit nog bij de LHBTIQ+ horeca? En hoe zorgen jullie ervoor dat jullie goed op de hoogte zijn en blijven van wat er speelt binnen de regenbooggemeenschap?

“Ja, wij moeten ons voortdurend op de hoogte blijven stellen. Zo ben ik ook bij Gaykrant terecht gekomen. Als hetero volg ik jullie nauwgezet. En mijn zakenpartner is wel langs gegaan bij de diverse cafés. Toen hij daarmee bezig was observeerde hij toch ook dat sommigen van het publiek dat naar buiten kwam eigenlijk meteen, hup, de capuchon opzette. Toch een stukje angst, vermoed ik. En dat zijn dan de verhalen waardoor ik extra gemotiveerd wordt om een succes van Equal Dating te maken.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.