LHBTI+ kieswijzer Rainbowvote gelanceerd

COC Nederland heeft op vrijdagavond 27 oktober de LHBTI+ kieswijzer Rainbowvote gelanceerd. Deze kieswijzer, die te vinden is op Rainbowvote.NU, is dè kieswijzer voor de regenbooggemeenschap. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en Debbie Helaha (voorzitter COC Leiden) gaven het startschot tijdens COC’s Regenboog Verkiezingsdebat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Tekst & illustratie: COC Nederland

Op de website vinden kiezers standpunten van partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Ook zie je hoe partijen in de Tweede Kamer de afgelopen tijd stemden over lhbti+kwesties en zijn er profielen van ‘regenboogkandidaten’.

Discriminerend geweld aanpakken

Op de site zien belangstellenden bijvoorbeeld hoe politieke partijen denken over de aanpak van haat, discriminatie en discriminerend geweld. Partijen geven aan of ze vinden dat er een einde moet komen aan documenten waarmee orthodoxe scholen lhbti+mensen afwijzen, of het lhbti+asielbeleid ruimhartiger moet en of er een meerouderschapswet moet komen.

Ook staan op Rainbowvote.NU standpunten over zaken als transitieverlof voor transgender personen, de mogelijkheid om je officiële geslachtsvermelding te wijzigen en een verbod op onnodige medische behandelingen zonder toestemming van intersekse kinderen. Verder geven partijen bijvoorbeeld hun mening over het expliciet strafbaar stellen van discriminatie van bi+ en aseksuele personen.

Op de website plaatsten ook meer dan vijftig mensen een profiel als regenboogkandidaat. Deze kandidaten voor het Kamerlidmaatschap identificeren zich als een lesbisch, homoseksueel, bi+, transgender of intersekse persoon en/of willen zich bijzonder inzetten voor de regenbooggemeenschap.

Tenslotte zien kiezers op Rainbowvote.NU hoe partijen de afgelopen jaren stemden over kwesties als de aanpak van discriminerend geweld, verankering van lhbti+rechten in de Grondwet, verstrekking van hiv-preventiepil PrEP en de aanpak van intersectionele discriminatie.

reacties

Op de website staan standpunten en kandidaten van VVD, GroenLinks|PvdA, D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, BBB, BIJ1, Volt.

NSC, PVV, ChristenUnie, Forum, DENK, SGP, BVNL, JA21, 50PLUS zijn wel uitgenodigd om mee te doen, maar hebben (nog) geen antwoorden ingestuurd. Alle partijen met minstens 1 zetel in de Kamer en/of in recente opiniepeilingen mogen meedoen.

Waarom en voor wie?

Rainbowvote.NU is bedoeld voor iedereen die lhbti+kwesties wil laten meewegen bij hun  keuze in het stemhokje op 22 november. Of dat nou is omdat men zelf tot de regenbooggemeeschap behoort, solidair is met de beweging of belang hecht aan een diverse en inclusieve samenleving. Voor ruim 80 procent van de regenbooggemeenschap spelen lhbti+kwesties een rol bij het uitbrengen van hun stem.

Het COC werkt rondom de verkiezingen o.a. samen met Transgender Netwerk, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNIDBi+ Nederland en mediapartner OUTtv.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.