D66: maak een X in het paspoort mogelijk

Voor non-binaire mensen moet het voortaan mogelijk worden de geslachtsvermelding X in het paspoort te krijgen. Dat staat in een initiatiefwet die Lisa van Ginneken (D66) vandaag heeft gepubliceerd. De geslachtaanduiding veranderen in een X kan op dit moment alleen via een rechter, een lang proces dat veel tijd en geld kost. Dat maakt het voor veel mensen onbereikbaar.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 2 procent van de Nederlanders zich identificeert als non-binair: ze voelen zich man noch vrouw. Deze groep ervaart gebrek aan erkenning, ongemakkelijke situaties en discriminatie in het dagelijks leven. Simpelweg omdat de officiële geslachtsregistratie bij de overheid en hoe het in je paspoort vermeld staat, alleen mogelijk is met een M of een V. D66 wil dat er geen verschil meer is met de procedure voor wijzigen van M naar V of andersom. Rechters zijn dat met D66 eens.

Andere landen

Er zijn verschillende landen waar een non-binaire geslachtsvermelding al mogelijk is via een administratieve procedure. In Colombia is dit sinds 2022 mogelijk, in Argentinië sinds 2021, in IJsland sinds 2019, in Malta sinds 2017 en in Denemarken zelfs al sinds 2014. In Nieuw-Zeeland is in juni 2023 de nieuwe genderregistratiewet van kracht geworden, inclusief non-binaire optie. Ook de Duitse regering wil dat voortaan iedereen vanaf 18 jaar een X kan krijgen via de burgerlijke stand, dus zonder tussenkomst van een rechter.

Petitie

Verschillende belangenorganisaties, zoals TNN, NNID en het COC vragen al langer om een mogelijkheid om zonder tussenkomst van de rechter de letter in hun paspoort naar een X te wijzigen. Ruim 10.000 mensen tekenden de petitie van Tijn de Jong, die afgelopen dinsdag aangeboden werd aan de Tweede Kamer. Ook rechters, die nu noodgedwongen geslachtsvermeldingen veranderen, vragen de politiek om met een oplossing te komen. Deze is er met deze nieuwe wet, die de komende zes weken voor inspraak open staat.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.