Opnieuw homofobe spreekkoren

Helaas waren afgelopen zondag tijdens de Twentse derby tussen Heracles en FC Twente opnieuw homofobe spreekkoren te horen. COC Twente-Achterhoek heeft in het recente verleden herhaaldelijk  aandacht gevraagd voor dit probleem. Toen dit zich eerder in Enschede voordeed was de reactie van het Enschedese College van Burgemeester en Wethouders, ‘teleurstellend en onwaardig voor een Regenboogstad’ aldus COC Twente-Achterhoek. De belangenbehartiger dringt er bij de Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders in Almelo dan ook op aan om niet alleen krachtig tegen homofobe spreekkoren op te treden, maar ook om zich hier krachtig tegen uit te spreken.

Tekst: COC Twente-Achterhoek
Foto: ter illustratie

In voetbalstadions zijn zeer regelmatig homofobe spreekkoren en liederen te horen. Dat wordt niet alleen door het COC maar ook door bijvoorbeeld de KNVB en de betaald voetbalclubs afgekeurd. De KNVB heeft hier ook een pakket aan maatregelen voor gemaakt. De door de voetbalbond afgekondigde regels zijn dat de stadionspeaker bij massaal, repeterend en/of langdurige spreekkoren eerst zal moeten waarschuwen in het stadion. Gaan de spreekkoren na twee waarschuwingen toch door, dan wordt de wedstrijd stilgelegd en zullen de daders worden opgespoord en een stadionverbod van maximaal achttien maanden krijgen.

Reactie heracles

Een woordvoerder van Heracles laat weten: “Het hoort niet, maar doordat wij snel scoorden is het gelukkig tijdig gestopt.” Die reactie valt niet in goede aarde bij COC Twente-Achterhoek: “Natuurlijk hoort het niet. Als je een pakket aan maatregelen maakt, zul je je er ook aan moeten houden. Dat het ‘gelukkig tijdig is gestopt’ is mooi meegenomen, maar dat ontslaat Heracles, de scheidsrechter en de lokale driehoek niet van de verantwoordelijk om de duidelijke regels toe te passen. Eén bekertje op het veld en de wedstrijd wordt gestaakt. Homofobe spreekkoren die meer dan een minuut duren doen meer kwaad voor veel mensen, dan een bekertje op het veld.” COC Twente-Achterhoek is dan ook van mening dat er met twee maten wordt gemeten.

Oproep

COC Twente-Achterhoek roept het bestuur van Heracles, de KNVB en de gemeente Almelo daarom op hier afstand van te nemen. Ook roept de COC-afdeling op om in de toekomst bij homofobe spreekkoren dezelfde lijn te hanteren als bij voorwerpen die op het veld gegooid worden. “Protocollen zoals deze zijn opgesteld kennen duidelijke gevolgen. Dus vinden wij het niet meer dan vanzelfsprekend dat homofobe spreekkoren direct worden aangepakt en dat men niet gaat wachten totdat het ‘gelukkig tijdig’ stopt.” Laat COC Twente-Achterhoek middels een persbericht weten.

“Homofobie in de samenleving zal te allen tijde direct gestopt moeten worden. Laten we ervoor zorgen dat er een grens ligt wat we wel en niet accepteren in onze samenleving. Een samenleving waar de LHBTI+ gemeenschap deel van is en zal blijven uitmaken. Ook in de voetbalstadions. Het COC Twente-Achterhoek is altijd bereid om met iedereen het gesprek aan te gaan. Met Heracles, supporters, de KNVB en de gemeente Almelo. Volgens ons moet het mogelijk en vanzelfsprekend zijn om samen van een potje voetbal te genieten.” Aldus de LHBTIQ+ belangenbehartiger.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.