Eduard | Even bijpraten

Op de foto staat een zwart wit afbeelding van Eduard in een rechthoekig kader met in elkaar overlopende regenboogkleuren

Columnist Eduard Hoekstra schrijft over alledaagse bijzondere dingen. Even bijpraten noemt hij dat. Na een welverdiende vakantie is hij de rode draad van zijn gesprek met de lezer van Gaykrant nog niet kwijtgeraakt. Dus praat hij je graag weer even bij:

Mijn laatste bijdrage dateert van twee maanden geleden, oorzaak; vier weken vakantie. Ik was, voor de zoveelste keer, op de Griekse eilanden en deze keer voor het eerst sinds jaren langer dan twee weken. Een van de zaken die standaard bij een goede vakantiedag hoort is een wandeling van ongeveer een uur ‘s morgens en een aan het eind van de middag.

Dan gaat ouderwets de iPod aan, oortjes in en luisteren en, vooral ook, meezingen met nummers die ik van mijn cd collectie heb geplukt. Omdat ik drie iPods overleefd heb met hetzelfde repertoire, 452 nummers, kan ik behalve de aria’s bijna alles mee blèren.

kracht van muziek

Ik loop het liefst een route waarop ik zo min mogelijk andere wandelaars tegenkom. De kracht van muziek is net als die van geur, ze kunnen een sterke herinnering oproepen. “Rock Your Baby“, van George McCrae doet me altijd terugdenken aan de zomer van ’73 toen ik een weekje met vrienden en vriendinnen van huis weggelopen ben en het heerlijk had op een camping bij Vlissingen. Wat een vrijheid! Onze ouders waren er snel achter waar we waren, maar lieten ons.

Cigarettes and Chocalate Milk“, van Rufus Wainwright, vind ik heerlijk door de zinsnede: “Everything it seems i like’s a little bit stronger. A little bit thicker, a little bit harmful for me.” Maar ja, ook de powerballad “I am what I am” schreeuwt lekker weg. Daar knapt een mens enorm van op. “Kom liefste geef me je hand” en “Jij misschien” beide van Lenny Kuhr, Het eerste vrolijk, het tweede gewoon mooi.

“Gesterkt door de tranen die je liet, begroet door de zon die jij nu ook weer ziet, kun je weer lachen overdag en weer slapen in de nacht. Zo nu en dan stralen je ogen weer, niemand weet waarom in jou die ommekeer? Want er is niet veel veranderd sindsdien, jij misschien.”

Heerlijk wandelen en zingen, dat is pas vakantie.

Eduard Hoekstra (1956) is barkeeper/entertainer, psycholoog, journalist en schrijver. Hij woont in Amsterdam en heeft twee kinderen. Hij houdt van eilanden, lezen, pittig eten en zwemt elke dag.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.