XILLAN’s ‘THOUGHTS ABOUT YOU (For Lee)’ is een ode aan Surinaamse queer liefde.

Xillan Macrooy heeft op 13 oktober zijn nieuwe single ‘THOUGHTS ABOUT YOU (For Lee)’ uitgebracht: een liefdeslied van een Surinaamse jongen voor een Surinaamse jongen. Het is een belangrijk nummer voor Xillan: “Ik heb nog nooit eerder een publiekelijke liefdesverklaring tussen Surinaamse jongens gehoord en ik kan me alleen maar voorstellen wat zoiets voor mij had kunnen betekenen als kind.”

“Zonder zichtbaarheid, geen toekomstdromen.”

Net als bij Xillan’s eerdere singles ‘Oh happy day‘, ‘My brothers tongue is a gun‘ en ‘Suburband dreams‘, spelen protest en een maatschappijkritische blik ook bij deze single een grote rol. Als kind in Suriname kende Xillan geen verhalen waarin hij zich kon herkennen of rolmodellen waar hij naar op kon kijken. Als men dan sprak over queerness, dan was het de meeste gevallen negatief. “Mensen die jong en queer zijn kunnen zich zo ongewild en ongeliefd voelen. Daarom is het zo belangrijk dat liefdevolle verhalen waar queer jongeren van verschillende achtergronden zich in kunnen herkennen, worden verteld.” De zichtbaarheid van deze verhalen is essentieel en Xillan benadrukt: “Het is ook een cadeau aan de jongere versie van mezelf die niet wist of hij ooit de liefde zou vinden.”

privilegeblindheid

In onze maatschappij is er nog steeds veel verbaal, fysiek en politieke weerstand tegen de queer-gemeenschap. Xillan is zich bewust van het feit dat ook positieve verhalen zoals deze single, een doelwit kunnen worden van discriminatie. “Veel mensen geloven tegenwoordig dat er een queer agenda is. Eentje die iedereen door de strot wordt geduwd. Wat heel opmerkelijk is als je bedenkt dat ik mij gedurende mijn jeugd ‘onzichtbaar’ heb gevoeld. Simpelweg vanwege het gebrek aan positieve queer representatie. Mensen zijn makkelijk blind voor hun eigen privilege.”

Bejaarde mannen

“Vorig jaar zag ik een foto van een Afro-Amerikaans koppel, twee bejaarde mannen in een gelukkige relatie. Toen realiseerde ik me dat ik me nog nooit eerder een voorstelling had gemaakt van een zo’n verre toekomst als queer koppel.” Xillan wil met zijn eigen verhaal in het bijzonder een bijdrage leveren aan de emancipatie van de Surinaamse queer gemeenschap. “Ik schreef ‘Thoughts about you‘ als ode aan mijn vriend (For Lee). Nu hoop ik ook dat ons verhaal de ‘jongens die op ons lijken’ helpt om te dromen over een toekomst. Eentje die in het teken van liefde staat.”

XILLAN

Surinaams-Nederlandse singer-songwriter Xillan maakt alternatieve R&B die uitdagend is in zijn intimiteit. Hij laat zich onder de noemer alternatieve R&B niet beperken, maar omarmt zijn eclectische invloeden met passie en overtuiging. Dualiteit en een unieke, poëtische kijk op de wereld karakteriseren de muziek van Xillan. Vergelijkbaar met artiesten als Omar Apollo, Steve Lacy en Daniel Caesar. Combineer dat met een weerspiegeling van Xillan’s eigen meervoudige culturele achtergrond en zo ontstaat een uniek geluid dat de huidige tijdgeest reflecteert.

Cover ‘Thoughts about you (For Lee)’

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.