Queer Film Festival Utrecht wint Annie Brouwer-Korf prijs 2023

De Annie Brouwer-Korf prijs 2023 is gewonnen door het Queer Film Festival Utrecht. Dit is 11 oktober bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking in de theaterzaal van Het Huis Utrecht. Namens de gemeente overhandigde wethouder Rachel Streefland de trofee.  Aan de prijs is een bedrag van € 5.000 verbonden voor de winnaar. De prijs – die al bestaat sinds 2007 – is er voor personen, organisaties, initiatieven of projecten die zich inzetten voor de acceptatie en zichtbaarheid van de Utrechtse lhbtiqa+ gemeenschap.

De jury van de Annie Brouwer-Korf prijs – vernoemd naar de oud-burgemeester van Utrecht – had dit jaar een zware taak, want zij ontvingen bijna 60 voordrachten. Uiteindelijk kozen zij het Queer Film Festival Utrecht als winnaar. “Het festival is meer dan alleen een activiteit. Het is ook een plek waar mensen zich kunnen ontwikkelen op verschillende fronten en empowered worden.
Het Queer Film Festival Utrecht is een aanwinst voor de stad!”, aldus de jury. Colored Qollective, een organisatie die zich specifiek richt op lhbtiqa+ personen van kleur, en queerfeest Cruise Control grepen als genomineerden net naast de prijs.
Over de winnaar

Sinds 2019 is Queer Film Festival Utrecht het lhbtiqa+ filmfestival van Utrecht. Het festival heeft een unieke programmering op het vlak van queer films in combinatie met een amuserend en verdiepend randprogramma. Zichtbaarheid en verbinding staan bij hen op de eerste plek. Het festival heeft als doel om zoveel mogelijk verhalen te vertellen, voor herkenning, educatie en ontspanning.

Feestelijke uitreiking

Tijdens een afwisselende show in Het Huis Utrecht werd toegewerkt naar de bekendmaking van de winnaar. De show werd gepresenteerd door de Utrechtse dragqueens Amy Astoria en Victoria Vyper. Er waren gesprekken met Hans Kuperus over Annie Brouwer-Korf en met wethouder Rachel Streefland over Utrecht regenboogstad. Bezoekers werden daarnaast getrakteerd op optredens van danser Robin Lesley Nimanong, zangeres Patricia Foort en acteur/choreograaf Barrie Stevens. De organisatie van de Annie Brouwer-Korf prijs is sinds dit jaar in handen van het Utrecht Queer Culture Festival.

Annie Brouwer-Korf

Annie Brouwer-Korf (1946-2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In deze periode heeft zij zich in het bijzonder ingezet voor de rechten van lhbtiqa+ personen in Utrecht en ver daarbuiten. In 2007 ontving zij zelf de allereerste Annie Brouwer-Korf prijs als dank voor haar inzet.

Utrecht Queer Culture Festival
Utrecht Queer Culture Festival viert de schoonheid van diversiteit. Van 6 tot en met 14 oktober 2023 zal de eerste editie plaatsvinden. Vervolgens jaarlijks in de week van Coming Out Dag (11 oktober). Het festival agendeert en stimuleert de vrijheid en variatie in seksualiteit, gender, seksuele oriëntatie, lichaam en relatievormen. Meer informatie is te vinden op www.uqcf.nl.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.