Hooggerechtshof Mauritius: verbod op homoseksualiteit is ongrondwettelijk

In een baanbrekende uitspraak heeft het Hooggerechtshof van Mauritius geoordeeld dat een verbod op homoseksualiteit ongrondwettelijk is. De rechters betitelden het verbod op intimiteiten tussen mensen van hetzelfde geslacht als ‘discriminerend’. De zaak was aangespannen door Abdool Ridwan Firaas Ah Seek. Hij is de voorzitter van de lokale LHBTIQ+ organisatie Collectif Arc-en-Ciel en kreeg steun van de Human Dignity Trust.

Abdool wilde dat het Hooggerechtshof zich zou uitspreken over grondwettelijkheid van sectie 250 van het Mauritiaanse wetboek van strafrecht. Dit is een bepaling uit het koloniale tijdperk waardoor seksuele handelingen tussen volwassenen van hetzelfde geslacht bestraft kunnen worden met een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

dolblij

Pliny Soocoormanee, Executive Officer bij de Peter Tatchell Foundation en homoseksuele Mauritiaan: “Ik ben dolblij dat er na 185 jaar van criminalisering van LGBT’s in Mauritius eindelijk een einde is gekomen aan deze homofobe wet. We hebben nooit om een speciale behandeling gevraagd – alleen om gelijkheid en respect. Mauritius mag dan klein zijn, maar de boodschap die we hiermee de wereld insturen, is enorm. Criminalisering van seksualiteit zou in elk land tot het verleden moeten behoren. Als homoseksuele Mauritiaan zal deze dag me altijd bijblijven.”

Natuurlijk en aangeboren

In de uitspraak van woensdag benadrukte het Hooggerechtshof dat Mauritius een democratische seculiere staat is en dat er voor de staat geen gerechtvaardigde reden is om in te grijpen in het privéleven van LHBTIQ+-personen. Ook erkenden de rechters dat de seksuele geaardheid van de eiser “natuurlijk en aangeboren is.”
“[zijn seksualiteit] kan niet worden veranderd en is een natuurlijke variant van zijn seksualiteit”, aldus het vonnis.

Het hof oordeelde ondubbelzinnig dat artikel 250(1) van het Mauritiaanse wetboek van strafrecht discriminerend en ongrondwettelijk is, omdat “het de enige natuurlijke manier voor hem en andere homoseksuele mannen om geslachtsgemeenschap te hebben strafbaar stelt, terwijl heteroseksuele mannen het recht hebben om geslachtsgemeenschap te hebben op een manier die voor hen natuurlijk is.”

Voorbeeld

Deze uitspraak is niet alleen een opsteker voor de Mauritiaanse regenbooggemeenschap. LHBTIQ+ personen uit het gehele Afrikaanse continent reageren voorzichtig positief. Velen zien de uitspraak als een positieve wending in een steeds LHBTIQ+ onvriendelijker klimaat. Maar op de vraag hoe deze uitspraak door de Mauritiaanse politiek zal worden opgepakt, wordt afwachtend gereageerd.

De VN reageert positief op het vonnis: “Het Hooggerechtshof heeft vandaag een verouderde koloniale wet ongedaan gemaakt en laat zien dat het zich inzet voor non-discriminatie en niemand achterlaat,” aldus Lisa Singh, coördinator van de Verenigde Naties in Mauritius. “De VN in Mauritius en internationaal verwelkomt de beslissing van Mauritius om zich aan te sluiten bij de groeiende lijst van Afrikaanse landen die de mensenrechten van iedereen beschermen, inclusief LHBTIQ+ mensen.”

In andere Afrikaanse landen lijkt de onverdraagzaamheid tegen LHBTIQ+ personen ondertussen juist toe te nemen. Oeganda nam eerder dit jaar nog anti-LHBTIQ+ wetgeving aan. Die wetgeving was dusdanig streng, dat VN Mensenrechtencommissaris Volker Türk deze “de ergste in zijn soort ter wereld” noemde. Ook buurland Kenia, waar veel Oegandese LHBTIQ+ personen na de invoering van de wetgeving  naar toe zijn gevlucht, maakt ondertussen werk van soortgelijke anti-LHBTIQ+ wetgeving.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.