Niek Engelschman: verzetstrijder en homo-activist

Op donderdagmiddag 12 oktober 2023 verzorgt Ingrid Engelschman een lezing getiteld: Niek Engelschman: verzetstrijder en homo-activist. In deze lezing behandelt zij het leven en werk van haar oom Niek Engelschman. Onder de schuilnaam Bob Angelo was Niek onder andere medeoprichter van de Shakespeare Club, waaruit in 1948 het huidige COC voortkwam.

Ingrid Engelschman vertelt over zijn leven en werk voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze gratis toegankelijke lezing is op donderdag 12 oktober om 15.00 uur in de MESS aan de Oranjelaan 11a in Harderwijk. Aanmelden is noodzakelijk via info@villagepeople.nl.

Over niek engelschman

In de Tweede Wereldoorlog kwam Niek Engelschman (1913 – 1988) samen met zijn broer Hennie in het verzet terecht. Ze maakten en distribueerden illegale bladen. Ook hielpen zij bij het vinden van onderduikadressen voor Joden. Niek was in 1939 medeoprichter van het homoblad Levensrecht en in 1946 van de Shakespeare Club, waaruit in 1948 het COC is voortgekomen. Hij werd daarvan de eerste voorzitter, directeur en redacteur.

Toen hij in 1962 terugtrad, benoemde het COC hem tot erevoorzitter. In 1986 werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als postuum eerbetoon stelde het COC in 1991 de Bob Angelo Penning in, die elk jaar verleend wordt aan mensen of organisaties die hebben bijgedragen aan de homo-emancipatie. Ook kreeg de brug over de Amsterdamse Keizersgracht, die vanuit het centrum naar het Homomonument leidt, de naam Niek Engelschmanbrug. Er zijn ook straten naar hem vernoemd in Nijmegen en Leiden.

village people salon

De lezing Niek Engelschman: verzetstrijder en homo-activist wordt georganiseerd in het kader van de Coming Out Week in Regenbooggemeente Harderwijk tijdens de Village People Salon. U bent vanaf 14.30 uur van harte welkom in de MESS (Oranjelaan 11a) voor een kop koffie of thee. De lezing duurt van 15.00 tot 16.00 uur. Na afloop kunt u op eigen kosten nog een drankje nemen. De MESS ligt op 5 minuten lopen van Station Harderwijk, parkeren kan voor de deur (ingang naast restaurant Tennessee).

Voor meer informatie over Village People en de Village People Salon zie www.villagepeople.nl of www.gekleurder.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.