Daling van 95% hiv-infecties in Amsterdam

Tussen 2010 en 2022 kende Amsterdam een daling van 95% in het aantal nieuwe hiv-infecties, dat meldt het H-team van de GGD. Het H-team is een samenwerkingsverband van GGD Amsterdam met diverse zorginstellingen en vertegenwoordigers en belangenbehartigers van risicogroepen.

Het gebruik van de hiv-preventiepil PrEP, inclusief het daaraan gekoppelde controleregime, zorgt volgens het H-team voor een aanzienlijke daling van het aantal besmettingen. Omdat PrEP-gebruikers vaker gecontroleerd worden, worden acute infecties sneller opgespoord en – na diagnose – ook sneller behandeld. Dit heeft in Amsterdam geleid tot significant minder gevallen van hiv-overdracht.

Van het aantal mensen dat tussen 2010 en 2022 met hiv geïnfecteerd is, is een schatting gemaakt. Om tot deze cijfers te komen heeft stichting hiv-monitoring een speciaal rekenmodel ontworpen. Deze stichting is een van de participanten van het H-team. Uit dit model blijkt dat in 2010 nog 200 mensen een nieuwe hiv-infectie opliepen. In 2022 is dit aantal gedaald naar 9 personen, daarmee is een daling van 95% gerealiseerd.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.