Mooi resultaat voor dakloze LHBTI+ jongeren bij Beren-bingo

Mr Bear Nederland, Dany Zichem, ging aan de slag met ballen. Bingoballen welteverstaan. Dany organiseerde namelijk een bingo voor een goed doel dat hem zeer na aan het hart ligt. De beren-bingo leverde een mooi resultaat op voor dakloze LHBTI+ jongeren.

35 jaar geleden werd Dany geboren in Palma de Mallorca, Spanje. Daar groeide hij op in een gezin met nog een oudere broer. Maar een vlotte start in het leven was hem allerminst gegund. Dany moest vanwege zijn thuissituatie noodgedwongen van zijn achtste tot zijn twaalfde jaar bij zijn oma wonen. Dany is daar open over: “Ik zie mijn oma dan ook meer als mijn echte moeder.”

Op straat…

Vanwege de slechte gezondheid van zijn oma werd Dany al op jonge leeftijd mantelzorger. Tijd om kind te zijn was er daardoor nauwelijks. Van buiten spelen met vriendjes was al helemaal geen sprake. Dany: “Toen ik 16 jaar oud was had ik mijn coming-out bij mijn ouders en broer. Diezelfde dag stonden er 3 plastic tassen met mijn spullen en kleren op de stoep. De boodschap was duidelijk: ik moest vertrekken.” Met name zijn vader en broer konden niet accepteren dat hij homoseksueel is. “Spanje is een heerlijk vakantie land, maar met een strenge machocultuur.” Vertelt Dany. “De invloed van de katholieke kerk is ook nog erg groot. Dus er is nog heel veel te doen op het gebied van LHBTIQ+ emancipatie. Maar dat geldt eigenlijk ook voor Nederland en veel andere landen in Europa en de rest van de wereld.”

Uiteindelijk kwam Dany in een leegstaande caravan te wonen, zonder electriciteit of warm water. Een dieptepunt in zijn leven: “Voor mijn gevoel had ik op dat moment niemand meer die om me gaf, maar ik gaf niet op!” Noodgedwongen ging hij van school om werk te zoeken. Op dat moment was er in Spanje geen leerplicht voor jongeren van zijn leeftijd. En zo kon hij aan de slag als schilder van boten en jachten in de haven van Palma de Mallorca. Daar, tussen de boten, leerde Dany zijn eerste vriendje kennen. “Toen begon ik me ook te interesseren in de wereld van de Beertjes.” Vertelt hij. En heel even leek het erop dat hij in een situatie van ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ terecht was gekomen.

…en het verkeerde pad

Maar zijn toenmalige vriend begon Dany lichamelijk en geestelijk te mishandelen. Door wat Dany eerder bij zijn familie had doorgemaakt, had hij geen ander voorbeeld. Hij beschouwde de mishandelingen dan ook als een normaal gegeven. En zodoende accepteerde hij voor lange tijd de situatie zoals die was. Dit hield hij vol tot zijn 23ste. Toen was de situatie zodanig onhoudbaar geworden, dat hij het chalet dat hij samen met zijn vriend had gekocht ontvluchtte. Dany belandde weer bij zijn ouders. Een plek waar hij nog altijd niet bepaald welkom was.

Maar, zo vertelt Dany: “Ondanks de ruzie met mijn vader en mijn broer wilde mijn moeder dat ik thuis bleef wonen, dus dat deed ik. Althans; ik probeerde het. Ik wist namelijk echt niet waar ik op dat moment anders heen had kunnen gaan. Mijn moeder en ik hadden altijd een sterke band. Zij was dan ook heel verdrietig over de hele situatie die zich thuis afspeelde. Helaas heeft zij niet kunnen voorkomen dat de situatie tussen mij, mijn vader en mijn broer alleen maar verslechterde. Laat ik het erop houden dat ik op het verkeerde pad terecht kwam. Ik zocht naar rust in mijn leven, en vroeg mij af waarom niemand van me hield.”

Hola guapo!

Op zijn 24ste had Dany voor het eerst de moed bij elkaar verzameld om een profiel op een gay-datingsite aan te maken. Al snel kreeg hij een berichtje van een man uit Nederland: “Hola Guapo!”
Dany: “Ik dacht: Pfff… Uit Nederland! Dat is niks. Maar ik reageerde toch. En vervolgens hebben we drie maanden lang gechat en ge-skyped, waarna we besloten om elkaar te ontmoeten. We hebben toen in Madrid afgesproken. En op de luchthaven van Madrid ontmoette ik Franklin, mijn huidige man, toen voor de eerste keer.”

Inmiddels zijn de twee 15 jaar samen, maar Dany is zich altijd bewust gebleven van het feit dat hij niet de enige is die met een lastige thuissituatie te maken kreeg. “De band met mijn broer is nooit meer geworden zoals ik die eigenlijk graag zou willen hebben…” vertelt hij. “Maar met de komst van Franklin in de familie is er wel heel veel veranderd. 2018 was ons jaar. Toen gingen Franklin en ik trouwen in Palma de Mallorca. Mijn Papa en Mama hadden het best moeilijk, maar ze waren gelukkig ook best wel trots op mij. Ik heb het hun inmiddels allemaal kunnen vergeven wat ze hebben gedaan in mijn jeugd.”

Nooit vergeten

Wat Dany echter niet vergeten is, is dat zijn verleden nog altijd dagelijkse realiteit is voor veel jongeren. Ook in Nederland. En dus organiseerde hij, samen met Hans Verhoeven en dragqueen Rachel BeauJolie, een Bingo in de Amsterdamse fetisjbar The Web. Het doel: geld ophalen waarmee de situatie van dakloze LHBTIQ+ jongeren verbeterd kan worden. Het resultaat van een avondje bingoën? €1050,- voor de werkgroep dakloze regenboogjongeren van het COC.

Met de beren-bingo is dus een mooi resultaat neergezet voor de dakloze LHBTI+ jongeren. En er is nog altijd een mogelijkheid om een bijdrage te leveren. Daarvoor heeft Dany een tikkie-link in het leven geroepen. Het bedrag kan tot en met 6 oktober nog verder worden aangevuld. Klik hier om daar aan mee te helpen!

Foto: Dany Zichem, via Facebook (Bewerkt)

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.