Marathonprotest Trans Zorg Nu in Nijmegen

Trans Zorg Nu organiseert vandaag, 30 september, een marathonprotest van 1050 minuten op het Geert de Groote plein in Nijmegen. Recht voor de ingang van het Radboudumc. Dit medisch centrum is een grote verstrekker van transgender zorg in Nederland. Trans Zorg Nu vraagt met het protest naar eigen zeggen ‘aandacht voor de lange wachtlijsten en het gebrek aan zelfbeschikking’.

Foto’s: Trans Zorg Nu

Trans Zorg Nu heeft voor een marathondemonstratie als protest gekozen. Het protest begon vanochtend om zeven uur en zal 1050 minuten duren. Daarbij staat één minuut voor elke dag dat een trans persoon op de wachtlijst staat. “Personen die transitie zorg nodig hebben krijgen te maken met een onmenselijk lange wachtlijst van
drie jaar. Alleen al 1050 dagen wachten op een intake gesprek is eerder regel dan uitzondering”. Aldus Trans Zorg Nu in een persbericht. “Deze wachtlijst kost levens. Daarnaast moeten deze mensen zich door betuttelende behandelprotocollen en langs allerlei poortwachters worstelen en ontbreekt het recht op zelfbeschikking in het traject”.

Foto: Trans Zorg Nu
Radboudumc

Eén van de grootste ziekenhuizen waar transitie zorg wordt verleend is de genderpoli van het Radboud UMC. Trans Zorg Nu geeft aan dat men sinds de zomer van 2022 heeft geprobeerd om een openbare dialoog met het genderteam in Nijmegen op gang te brengen. Naar eigen zeggen kregen zij daarbij nul op rekest. Daarom pakt Trans Zorg Nu het dit keer anders aan: een marathon demonstratie van 17 uur. Pal voor het ziekenhuis.

Een woordvoerder van het Radbouwumc geeft aan dat men wel degelijk in gesprek wil. Alleen gaat het Radboudumc niet mee in alle voorwaarden die Trans Zorg Nu aan dat gesprek stelt. “Trans Zorg Nu wil dat wij in gesprek gaan met alle trans personen van Nederland. Dat gesprek moet volgens hen in een openbare gelegenheid gevoerd worden. Daar kunnen wij niet in mee gaan. Wij gaan graag om tafel met een aantal vertegenwoordigers van trans personen, met belangenbehartigers zoals Transgender Netwerk Nederland, maar zeker ook met Trans Zorg Nu”.

Over de andere grieven van Trans Zorg Nu laat de woordvoerder weten dat Radbouwumc bekend is met de onderwerpen waarvoor Trans Zorg Nu aandacht vraagt. “We begrijpen dat mensen niet blij zijn met de lange wachtlijsten om toegang te krijgen tot transgender zorg en met de huidige organisatie van de zorg in Nederland. We werken vanuit de basisprincipes die we in Nederland voorstaan: zorgvuldige en veilige zorg leveren. Het ministerie van VWS, verantwoordelijk voor de landelijke richtlijnen, is bezig om stappen hierin te nemen om tot gerichte oplossingen te komen; samen met zorgorganisaties en belangenorganisaties.”

Zelfbeschikking

Het marathonprotest van Trans Zorg Nu in Nijmegen richt zich op betere transitie zorg. De organisatie heeft daarvoor een statement met eisen online gezet. Daarin staan een aantal concrete stappen die volgens Trans Zorg Nu tot verbetering van de trans zorg zouden leiden. De organisatie wil dat er onder andere stappen worden gezet om het recht op zelfbeschikking voor trans personen weer op de eerste plaats te krijgen. Een voorlichter van Trans Zorg Nu  daarover: “Eerst een hele lange tijd op een wachtlijst staan, waarna je een gesprek met een arts hebt, die vervolgens voor jou gaat beslissen of je wel of niet in transitie mag, dat noemen wij geen zelfbeschikking.”

In het verlengde daarvan wil de organisatie dat jongeren de optie krijgen om preventief met puberteitsremmers te starten. Dit zorgt ervoor dat bepaalde geslachtspecifieke kenmerken zoals de gezichtsstructuur, bot en spieropbouw, maar ook gezichtshaar zich niet direct openbaren.
Ook wil Trans Zorg Nu dat de toegang tot operaties niet langer worden beperkt op basis van factoren die een correlatie hebben met gezondheid. Met name de extra drempels die gelden voor neurodiverse mensen of mensen die worstelen met hun mentale gezondheid, zijn de organisatie een doorn in het oog.

Dialoog en Trans Joy

Trans Zorg Nu roept op tot een openbare dialoog over transgender zorg. Volgens de organisatie is er de afgelopen jaren veel over de transitie zorg gesproken in achterkamertjes; met poortwachters en een select groepje
vertegenwoordigers. Daardoor hebben de meeste trans personen geen idee wat er besproken is. Het is echter de vraag waar dat dan precies aan ligt. Trans Zorg Nu vindt het in ieder geval kwalijk dat trans personen niet voldoende de kans krijgen om aan deze dialoog deel te nemen.

Tijdens het marathonprotest van Trans Zorg Nu in Nijmegen zijn diverse sprekers te beluisteren. Daarnaast zijn er diverse andere optredens. Ook verzorgt Trans Zorg Nu diverse workshops. “Naast een demonstratie is het ook een dag waarop de community en trans joy gevierd wordt. Iedereen is welkom, in het bijzonder het genderteam van het Radboudumc”. Laat Trans Zorg Nu weten.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.