‘Over Roze Gesproken’ in Première op NFF

Goed nieuws voor Rotterdamse filmmaker Charlotte Maria (hen/hun): hun debuutfilm Over Roze Gesproken gaat in première op het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. De documentaire, die de LHBTI+-geschiedenis van Rotterdam belicht aan de hand van de persoonlijke verhalen van vier roze ouderen, werd geproduceerd door het prijswinnende Rotterdamse productiehuis Rauwkost Film.

Waar in populaire media LHBTI+-personen steeds meer zichtbaarheid krijgen de afgelopen jaren, blijven de oudere leden van deze demografie achter, legt Charlotte Maria uit. “Je leert van de generaties die voor je kwamen, maar ik kende voordat ik aan deze film begon geen roze ouderen. Ik zag hen ook niet terug in media.”

ontstaan

Over Roze Gesproken ontstond vanuit dit gebrek aan zichtbaarheid van roze ouderen en queer personen in de media, vervolgt Maria. “Het is van onschatbare waarde om mensen op het grote scherm te zien waarin we onszelf herkennen. Dit geldt niet alleen voor mij, maar voor veel meer queer personen. Dit is dan ook het hoofddoel van deze film: queer mensen zoals ikzelf in staat stellen om zichzelf terug te zien. Verhalen over mensen zoals wij een podium geven. Ook de oudere generaties.”

Dat de film nu in première gaat op één van de grootste filmfestivals van Nederland is dan ook geweldig nieuws. Over Roze Gesproken is een hoopvolle en poëtische documentaire die een kijkje geeft in de LHBTI+-geschiedenis van Rotterdam. Dat gebeurt aan de hand van de verhalen van vier roze ouderen. Die van de non-binaire lesbische activist Nell, transman Jos en de getrouwde heterovrouw Tonny en homoman Arie.

“Ik hoop dat iedereen die de film ziet het belang van community, een warme groep mensen om je heen, meeneemt. In je eentje kun je helemaal niks; met z’n allen kun je alles.”

Zoektocht naar ruimte

Waar de verhalen van de vier hoofdpersonen op het eerste gezicht heel verschillend lijken, hebben ze duidelijk één ding gemeen. Nell, Jos, Tonny en Arie hebben allemaal moeten zoeken naar een ruimte waarin ze zichzelf konden zijn. Alle vier hebben ze de traditionele normen rondom familie, het geloof en het huwelijk moeten transformeren om daarin ruimte te vinden voor hun identiteit. De film illustreert het belang van
het creëren van inclusieve ruimtes waar mensen zichzelf kunnen zijn en is een eerbetoon aan de rijke
queer-geschiedenis van Rotterdam.

Maria hoopt dat veel mensen met verschillende achtergronden de vertoning van de film komen bezoeken. “Ik hoop dat iedereen die de film ziet het belang van community, een warme groep mensen om je heen, meeneemt. In je eentje kun je helemaal niks; met z’n allen kun je alles.”

De wereldpremière van “Over Roze Gesproken” vindt plaats op 25 september in de Utrechtse bioscoop Slachthuisstraat, als  onderdeel van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.