Maak kennis met Tim Küsters, Mr Gay Europe 2023

Wie is Mr Gay Europe 2023? Maak kennis met de Nederlandse Tim Küsters. Tim is 28 jaar en gespecialiseerd in digitale marketing en communicatie. Tim heeft een vriend – die ook Tim heet – en is vader van twee kinderen.

We wilden wat dieper graven en meer te weten komen over de winnaar van 2023, die de komende twaalf maanden Mr Gay Europe is.

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om mee te willen doen aan een wedstrijd als Mr Gay Europe; Tim, waarom heb jij ervoor gekozen om mee te doen aan Mr Gay Europe 2023?
Ik heb besloten om deel te nemen aan Mr Gay Europe vanwege mijn band met de LHBTI+ gemeenschap. De afgelopen jaren heb ik me ingezet voor LHBTI+ rechten in Nederland en België. Door deel te nemen aan de Mr Gay Europe verkiezing kreeg ik de kans om een nog groter publiek te bereiken.

De competitie

Hoe was jouw ervaring in Engeland?
Mijn week in Engeland was een unieke ervaring vol spanning, plezier en nieuwe connecties. Ik heb in korte tijd een geweldige groep mensen goed leren kennen en vrienden voor het leven gemaakt. In ons drukke wedstrijdschema hadden we de kans om bijzondere dingen te doen, zoals naar het Beamish openluchtmuseum gaan, een dorp uit de jaren ’50 bezoeken en hun eerste Pride Walk lopen. Ik heb een toespraak gehouden voor de burgemeester van South Shields. En met de andere finalisten werkte ik aan ons project over geestelijke gezondheid.

Het leukste aan deze week vond ik het contact met LGBTQIA+ ambassadeurs uit heel Europa, het gesprek met een expert over geestelijke gezondheid en alle verschillende evenementen die Stuart Hatton Jr. voor ons organiseerde.

Hoe zou je Mr Gay Europe volgend jaar beter maken?
Ik zou graag meer finalisten zien in de finale van volgend jaar. We moeten proberen meer Europese landen erbij te betrekken. Op die manier hebben we in elk land een ambassadeur.

Wat is volgens jou het belangrijkste aan jou als titelhouder?
Ik krijg de kans om het Mr Gay Europe platform te gebruiken om meer bekendheid te geven aan verschillende LGBTQIA+ onderwerpen.

Wat hoop je uit het komende jaar en de titel zelf te halen?
Het komende jaar wil ik meer bekendheid geven aan de LGBTQIA+-gemeenschap door meer begrip te kweken voor geestelijke gezondheid. Dit omvat het verminderen van stigma’s door stereotypen, discriminatie en sociale vooroordelen aan te vechten. Daarnaast wil ik empathie bevorderen door medeleven en steun van bondgenoten aan te moedigen, en tot slot wil ik middelen promoten om de beschikbare bronnen voor geestelijke gezondheid en ondersteuningsnetwerken onder de aandacht te brengen.

Uitdaging

Wat is volgens jou op dit moment de grootste uitdaging voor de LHBTI+ gemeenschap in Europa?
Op dit moment zijn de grootste problemen voor de homogemeenschap in Europa drie dingen.
Ten eerste is het moeilijk om in heel Europa dezelfde rechten te krijgen. Sommige landen hebben betere wetten en een betere acceptatie dan andere.
Ten tweede houden niet veel politici zich bezig met LGBTQIA+ rechten. Dit maakt het moeilijk om positieve veranderingen door te voeren.
Tot slot zijn er meer haatmisdrijven. Mensen zijn gemeen en kwetsen LGBTQIA+ individuen. Om deze problemen op te lossen, moeten we samenwerken voor gelijke rechten, politici aansporen om zich er iets van aan te trekken en haatmisdrijven een halt toeroepen.

Project geestelijke gezondheid

De finalisten van Mr Gay Europe 2023 hebben afgesproken om het komende jaar met een project aandacht te geven aan mentale gezondheid. Wat zijn jouw gedachten over mentale gezondheid en hoe ben je van plan om met jouw project aan de slag te gaan.
Ik ben enthousiast over het onderwerp dat alle finalisten van MGE 2023 samen hebben gekozen. We hebben ervoor gekozen om ons te richten op geestelijke gezondheid, eenzaamheid en de kracht van het delen van persoonlijke verhalen. Dit is belangrijk, vooral voor LHBTI+ mensen, een groep waarbij de hoeveelheid aan psychische problematiek hoger ligt.

Mijn plan is om een safe space te creëren waar mensen hun verhaal kwijt kunnen en het gevoel hebben dat ze erbij horen. Ik wil daarvoor workshops gaan geven en het internet gebruiken. Ook wil ik gaan samenwerken met deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid. Op die manier hoop ik het gesprek over geestelijke gezondheid makkelijker te maken en mensen te helpen bij eenzaamheid. Ook zal ik proberen om waar ik kan praktische tips en adviezen te geven. Door onze verhalen te delen, kunnen we anderen helpen om het onderwerp geestelijke gezondheid beter te begrijpen en het voor iedereen beter te maken.

Verschillen overbruggen

Europa is heel divers; hoe denk je dat je een rolmodel kunt zijn voor zowel homoseksuele mannen in het westen als het oosten van Europa? Om nog maar te zwijgen over de verschillen tussen het noorden en het zuiden? En hoe zit het met alle andere mensen die deel uitmaken van de regenboogcommunity; lesbiennes, biseksuelen, transgender personen, mensen met een intersekse conditie?
In het diverse landschap van Europa zie ik mezelf als een rolmodel die een brug slaat tussen homo’s in het westen en het oosten, en tussen homo’s in het noorden en het zuiden. Door de focus te leggen op de gemeenschappelijke strijd voor gelijkheid en acceptatie, wil ik eenheid tussen de Europese regio’s inspireren. Daarnaast zet ik me in voor lesbiennes, transpersonen en alle leden van de LHBTIQAP+-gemeenschap. Dit wil ik doen door inclusiviteit te bevorderen en unieke uitdagingen aan te pakken. Door verhalen te delen, en gemarginaliseerde groepen binnen de regenbooggemeenschap te vertegenwoordigen, wil ik de positie van ieder lid van de LHBTI+ gemeenschap versterken. Op die manier hoop ik positieve verandering te stimuleren.

Wat zouden de lezers van Gaykrant sowieso over jou moeten weten?
Ik ben een aardig persoon, ik sport graag en neem dingen serieus. Daarnaast werk ik hard voor mijn doelen en steun anderen altijd. Ik heb een passie voor LHBTI+ rechten en vecht voor de gelijkheid en emancipatie van die groep. Een slechte eigenschap van mij is dat ik weinig geduld heb.

Foto: Tim Küsters/MrGayEurope.com
Family man

We weten ook dat je een vriend en kinderen hebt, wat kun je ons over hen vertellen?
Ik heb mijn vriend zeven jaar geleden online ontmoet. Hij komt uit België en heeft twee kinderen, Nick en Lissa. Hierdoor werd ik plusvader van twee kinderen toen ik pas 22 jaar oud was. Zijn kinderen waren toen 13 en 11 jaar oud. Een paar jaar later zijn we gaan samenwonen in Antwerpen.

Heb je hobby’s?
Als ik niet werk, dan ga ik graag met vrienden op stap om samen mooie herinneringen te maken. Ik reis graag en leer graag andere plaatsen waar ik nog nooit ben geweest beter kennen. Daarnaast is actief bezig blijven heel belangrijk voor me, dus je kunt me vaak in de sportschool vinden. Ook doe ik aan diverse balsporten om in vorm te blijven, maar zeker ook om plezier te hebben!

Rolmodellen

Je wordt als Mr Gay Europe een rolmodel voor anderen, maar heb je zelf ook rolmodellen of idolen?
Ik heb een paar rolmodellen; Marsha P. Johnson omdat zij een van de prominente figuren was in de Stonewall-opstand van 1969. Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, omdat ze de transgender gemeenschap een hart onder de riem steekt. En tot slot Josh Cavallo, omdat hij een openlijk actieve homoseksuele voetballer is.

En tot slot, gewoon voor de lol:
Party time of thuis knuffelen? Gezellig thuis.
Bier, wijn of cocktail? Wijn.
Avontuur of romantiek? Avonturen.
Vroege vogel of nachtuil? Nachtuil.
Tijger of poes? Tijger.
Auto, bus of fiets? Auto.
Favoriete muziek: Beyonce.
Favoriete vakantiebestemming: Spanje.
Je perfecte date: Naar het strand gaan, een cocktail drinken, tapas eten, een vreemde stad bezoeken.

Foto: Tim Küsters/MrGayEurope.com

 

Alsjeblieft beste lezers, de nieuwe Mr Gay Europe. Volg Tim het komende jaar via Mr Gay Europe op Facebook, Instagram en X (Twitter) om te zien waar hij mee bezig is!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.