Leon | Als mijn woorden negatieve impact hebben

Ik startte mijn schrijfreis een goed jaar geleden. Naast het schrijven aan mijn boek, ben ik ook gaan bloggen. Ik weet nog goed dat mijn allereerste blog ging over dat ik me als vader terugtrok. Een heftige beslissing, maar uit liefde genomen.

Ik wilde daarmee voorkomen dat mijn dochter nog meer verwikkeld zou raken in de strijd die ik met mijn ex-vrouw voerde over wat wíj het beste voor haar achtten. Mijn dochter is alles voor mij. Ik houd ongelooflijk veel van haar. Ze daagt me uit en maakt me aan het lachen. Ik wil dat zij in vrijheid opgroeit en zelf bepaalt wat ze wil.

Ik besefte dat als ik ‘ik hou van je’ of ‘jij bent belangrijk voor mij’ zei, dit ook moest kloppen met wat ik deed. Woorden hebben impact en als het lege omhulsels zijn dan hebben ze geen waarde. Ik hoop dat mijn beslissing om haar weg te halen uit de strijd tussen haar moeder en mij, haar doet beseffen dat die woorden daadwerkelijk betekenis hebben.

Op de blogs en columns die ik schreef kreeg ik natuurlijk reacties. Veel mooie, dat ik volgers inspireer met mijn verhalen en die van anderen, maar ze hadden ook een andere kant. Soms haakten familie of vrienden af. Of overlaadden ze me met goede adviezen. Wat ik wel en wat ik niet moet doen. Ze accepteerden niet dat ik mijn eigen pad bewandel en eigen keuzes maak. Dát ik dat doe, is niet van vandaag of gisteren. Ik heb een lange weg afgelegd, waarin ik de strijd aan moest gaan met verschillende overlevingsmechanismen. Je kunt er mijn boek op nalezen. Daar vertel ik je uitgebreid hoe ik gekomen ben, waar ik nu ben.

Ook op mijn boek ga ik opmerkingen krijgen. De een zal het meer aanspreken dan de ander. En dat mag natuurlijk. Maar wat ik hierboven al aangaf: woorden hebben kracht. Ze hebben betekenis, dus ga er zorgvuldig mee om.

En niet alleen woorden, ook jij hebt een eigen IK, een eigen innerlijke kracht. Blijf daarbij en zorg dat je die niet laat onderdrukken door anderen. Door wat zij van je vinden. Onderzoek en ontdek het. Dan hebben niet alleen je woorden, maar heeft ook je gedrag impact.

Leon Augustijn is schrijver, motivator en spreker. Hij schrijft momenteel aan zijn autobiografisch boek met de wat pretentieuze titel ‘IK’. Niet als egodocument, maar omdat hij zichzelf niet meer wil ontkennen, niet meer wil verloochenen wie hij is. Een hele strijd, die hij niet voor niets op papier zet. Het is een proces dat je kunt volgen door zijn columns of nieuwsbrieven. Zijn boek verschijnt begin 2023.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.