Rechtsextremistische aanval op LHBTI+ bar in Libanon

Aanwezigen in Madame Om, een LHBTI+ vriendelijke bar in Beiroet (Libanon), moesten vorige week vrezen voor hun leven. De bar werd namelijk door de  christelijke rechts-extremistische groepering Jnoud El-Rab (Soldaten van God) aangevallen, terwijl daar een drag-show werd opgevoerd

korte show

Volgens een van de slachtoffers is de Madame Om bar een LHBTI+ vriendelijke bar “waar alle verschoppelingen samenkomen met hun zelfgekozen familie, om zich een deel van iets speciaals te voelen”. De leden van Jnoud El-Rab vielen de bar aan tijdens een dragshow waarbij dragqueens Emma Gration en Latiza Bombé optraden. Het evenement wordt beschreven als met “wat komedie, wat muziekoptredens, wat lokale culturele verwijzingen” en “zoals gewoonlijk, wat educatie en plezier”.

“We zijn hier, we bestaan en niemand zal ons het zwijgen opleggen. Maar soms moeten we het slim aanpakken om te kunnen blijven doen wat we doen. Helaas moeten we de show inkorten,” zei Emma Gration vanaf het podium, op het moment dat de groep mannen dichterbij kwam. De dragqueens moesten tijdens de aanval hun outfits uittrekken. Ook moesten ze in de hectiek hun make-up zo snel mogelijk verwijderen, om zo de zaal veilig tussen het publiek te kunnen verlaten. Later deelden ze op Instagram dat ze allebei veilig zijn. Ook zwoeren ze om “te vechten” en “door te gaan”.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Latiza Bombé (@latizabombe)

Radicaalrechtse christelijke haat

Deze ‘Soldaten van God’ vormen een radicaalrechts-christelijke groepering. Eén die haatdragende anti-LHBTI+ opvattingen heeft. Alles wat in hun ogen ook maar enigszins “homoachtig” is, wil deze groep uit hun buurten zuiveren. Ze zien zichzelf als de morele beschermers van Libanon. De groep rechtvaardigde de aanval door te stellen dat de bar “homoseksualiteit promootte”. 

Een aantal mensen kreeg te maken met fysieke agressie tijdens de aanval. Op diverse sociale media zijn videobeelden opgedoken. Daarop is duidelijk te zien hoe leden van de militante groep homofobe leuzen schreeuwen en geweld gebruiken tegen de gasten in de bar. Op de beelden is ook te zien hoe de groep een spoor van vernieling heeft achtergelaten.

Het geweld duurde naar schatting ruim een uur. Amnesty International meldde dat toen de Binnenlandse Veiligheidstroepen (ISF) ter plaatse kwamen, ze de agressors weliswaar verhinderden om de bar binnen te gaan en tevens enkele gasten hielpen ontsnappen. Maar de ISF zou de aanval echter niet hebben gestopt. Ook is naar verluidt geen enkele aanvaller gearresteerd.

terreur, angst en onzekerheid

Een getuige ter plaatse omschrijft de situatie op het moment van de aanval als een “mengeling van terreur, angst en de onzekerheid of we het er levend vanaf zouden brengen. Sommigen huilden, sommigen waren hysterisch, sommigen waren geschokt en sommigen namen afscheid.” Aldus het slachtoffer, die anoniem wil blijven.
“De sfeer was zo gespannen, we zaten allemaal tegen de muur in de achterkamer gepropt, we verkeerden in de veronderstelling dat we uitgeroeid zouden worden, kijkend hoe onze vrienden in elkaar werden geslagen door monsters.” Aanwezigen hoorden de leden van Jnoud El-Rab dreigende taal uitslaan. Leuzen als: “Het promoten van homoseksualiteit is verboden” en “dit is nog maar het begin” werden bij de aanval geschreeuwd. “Dit is de plaats van Satan. Het promoot homoseksualiteit,” zei een militant, volgens een vertaling van de Libanese nieuwszender Naharnet.

angst

Door deze en eerdere aanvallen heerst er op dit moment een grote angst in de Libanese LHBTI+ gemeenschap, waarvan velen zich nergens meer veilig voelen. “We worden bedreigd in clubs, op straat, in onze eigen huizen.” Aldus een van de slachtoffers. De Libanese Binnenlandse Veiligheidsdienst is gevraagd om commentaar en uitleg over de laconieke aanpak, maar heeft vooralsnog niet gereageerd.

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Rechtsextremistische aanval op LHBTI+ bar in Libanon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.