Canada past reisadvies VS aan vanwege anti-LHBTI+ wetgeving

Canada heeft het reisadvies voor de Verenigde Staten aangepast vanwege de anti-LHBTI+ wetgeving die in steeds meer staten wordt aangenomen. Canadese LHBTI+ inwoners worden gewaarschuwd dat ze last kunnen krijgen van anti-LHBTI+ wetgeving in diverse staten, zodra ze de grens over gaan.

Steeds meer Amerikaanse staten wetgeving nemen wetgeving aan waardoor de rechten van LHBTI+ personen ingeperkt worden. Onderwijs over gender en seksuele geaardheid wordt op scholen verboden en transgender zorg voor minderjarigen komt aan banden te liggen. Dit beginnen andere landen ook in de gaten te krijgen.

Update

De organisatie Global Affairs Canada (GAC), geeft Canadezen advies over onderwerpen als visa en wettelijke en culturele verschillen in landen en gebieden. Het gedeelte ‘Wetten en cultuur’ van de Canadese reisadviespagina heeft onlangs een update gekregen. Op deze pagina wordt sinds dinsdag 29 augustus specifiek aan LHBTI+ bezoekers aan de VS geadviseerd om zich op de hoogte te stellen van de lokale wetgeving alvorens ze een reis plannen.. Deze update luidt: “Sommige staten hebben wetten en beleid uitgevaardigd die gevolgen kunnen hebben voor 2SLGBTQI+-personen. Controleer de relevante staats- en lokale wetten.”

huiswerk

Het advies noemt geen specifieke wetten, maar bevat wel een link naar het reis- en veiligheidsadvies van de Canadese overheid voor LHBTI+ personen. Daarin waarschuwt Canada haar LHBTI+ inwoners op niet mis te verstane wijze. “Als je buiten Canada reist, ben je onderworpen aan en moet je je houden aan de lokale wetten van het land van bestemming, zelfs als deze wetten inbreuk maken op je mensenrechten. Niet alle landen hebben dezelfde waarden en hetzelfde rechtssysteem als wij in Canada.”

Volgens de Canadese overheid is het belangrijk dat men “op de hoogte is van het wettelijke kader en de sociale gebruiken met betrekking tot seksuele geaardheid, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken in het land van bestemming.” Vice-premier Chrystia Freeland gaf tijdens een persconferentie desgevraagd commentaar op de update van het reisadvies: “We hebben professionals in de regering wiens werk het is om zorgvuldig over de hele wereld te kijken en te controleren of er bepaalde gevaren zijn voor bepaalde groepen Canadezen. Dat is hun werk en dit is het juiste om te doen.”

Nederland en België

Ook op de websites van de Nederlandse en Belgische overheid staat een aangepast advies over de lokale anti-LHBTI+ wetgeving in de VS.  Op de Nederlandse website is bijvoorbeeld bijvoorbeeld het volgende te lezen: “In de Verenigde Staten van Amerika verschilt de houding van de bevolking ten opzichte van LHBTIQ+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) per staat. Enkele staten hebben lokale wetten ingevoerd die negatieve gevolgen kunnen hebben voor LHBTIQ+ personen, bijvoorbeeld als het gaat om toegang tot transgenderzorg.”

Beide landen kiezen ervoor om aan dit advies nog geen ander risicoprofiel te koppelen. Wel verwijzen beide landen naar de website van de Human Rights Campaign.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.