Chrysantenkwekers roepen Laura van Nieuwenhuijze uit tot Local Hero van Zeist

ZEIST, 25 augustus 2023 — Stichting Chryson, een samenwerkingsverband tussen de  Nederlandse chrysantenkwekers, reikt vandaag een ‘Local Hero Award’ uit aan vijf lokale helden uit diverse gemeenten binnen de provincie Utrecht. Deze winnaars worden bovendien flink in de bloemen gezet. Met dit gebaar wil de stichting hen bedanken voor hun onuitputtelijke werk voor de samenleving.

In Zeist gaat de prijs naar Laura van Nieuwenhuijze, die zich als voorzitter van het COC Midden-Nederland inzet voor de acceptatie en emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Bij tuincentrum Abbing Buitenhof ontving Laura als kroon op haar werk een gigantische chrysantenhoed, vol met chrysanten in diverse kleuren, vormen en formaten.

Motivatie

Laura van Nieuwenhuijze werd genomineerd vanwege het goede werk dat zij verricht als voorzitter van het COC Midden-Nederland. Samen met het bestuur en 200 vrijwilligers zet zij zich dagelijks in om de acceptatie en emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap te bevorderen. Dit doen zij op diverse manieren; zoals het geven van voorlichtingen op het basis en middelbaar onderwijs om onwetendheid weg te nemen, ervoor zorgen dat een gemeente de juiste vlag hijst, maar ook het bevorderen van de veiligheid in een desbetreffende regio wanneer er zich een incident heeft voorgedaan. “Het is een pittige klus, maar ik voer het met veel liefde en passie uit,” vertelt Laura.

Grote ambities

De voorzitter is nog lang niet klaar en heeft genoeg plannen om de bewustwording binnen de gemeente te bevorderen. Daarbij draait het niet alleen om strenger en actiever op te treden bij LHBTIQ+ discriminatie en geweld, maar ook op kleinere schaal door bijvoorbeeld niet meer te vragen om geslacht op een gemeenteformulier. Ook hoopt Laura dat de gemeente Zeist binnenkort een regenboog burgemeester heeft, net als Houten en Oudewater. “Zeist is een redelijk kleurrijke gemeente. Hoe waanzinnig zou het zijn als we bijvoorbeeld een transgender burgemeester zouden krijgen om burgervader Janssen op te volgen?”

Samen sta je sterk

Aan de inwoners van Zeist wil zij graag zeggen om naast en met elkaar te staan. “Kom wat vaker voor elkaar op. Dat kan door een luisterend oor te bieden aan iemand die het nodig heeft, maar ook door vrijwilliger te worden bij een organisatie bij jou past en jouw inzet hard kan gebruiken. Ik kan uit ervaring vertellen dat vrijwilligerswerk er echt toe doet en dat je samen het verschil kunt maken!”

Wat is de Local Hero Award?

Stichting Chryson, waarbij meer dan 150 chrysantenkwekers en -veredelaars zijn aangesloten, introduceert voor het eerst de Local Hero Award. In vijf gemeentes binnen de provincie Utrecht werd gezocht naar lokale helden die zich met passie inzetten voor hun gemeenschap en net als chrysanten het leven van anderen kleur geven en zorgen voor een portie geluk. De vijf lokale helden werden uitgekozen naar aanleiding van inzendingen door vrienden, familie en collega’s. Zij zetten zich in voor uiteenlopende zaken, van ouderenzorg tot de acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap. Als dank voor hun inzet ontvangen zij vandaag een uniek chrysantenkunstwerk dat is gemaakt door een lokale bloemist en een award.

Zoveel moois

“Namens Stichting Chryson wil ik alle vijf winnaars van harte feliciteren met hun prijs.” Aldus Jan van Ruyven, voorzitter Stichting Chryson. “Wij hebben ontzettend mooie inzendingen binnengekregen. Dat maakte het moeilijk om er slechts een paar uit te kiezen. Er zijn zoveel mooie kleine initiatiefnemers die prachtig werk doen voor hun gemeenschap. De uiteenlopende initiatieven geven ook aan hoeveel moois er in onze omgeving gebeurt. Dingen waar velen niet van op de hoogte zijn. Daarom vindt Stichting Chryson het belangrijk om dit soort kleine initiatieven eens in het zonnetje te zetten. Met de Local Hero Award en deze unieke chrysantencreaties hopen wij een kroon op hun werk te kunnen zetten.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.