Relatiekomedie legt uitdagingen queer community met een kinderwens bloot

Op 4 oktober 2023 gaat in Theater Kikker in Utrecht de theatervoorstelling Who’s afraid of Oscar Wilde van gezelschap Compagnie Red Yellow & Blue in première. In deze zwarte relatiekomedie zien we twee queer koppels worstelen met hun dertigersdilemma en een kinderwens. Het gezelschap geeft met deze productie een respectvolle knipoog naar Edward Albee’s meesterwerk Who’s afraid of Virginia Woolf. Wie zijn de Martha’s en George’s van deze tijd? En wat zijn de hobbels die zij moeten nemen om over hun eigen ego’s heen te stappen en de bureaucratische barrières die zij moeten doorbreken om een kinderwens in vervulling te laten gaan? 

Foto: Jenneke Boeijink

Daan van Bendegem schreef het op in rake dialogen en schetst een portret van een generatie waarin queer Millenials worstelen met treurig makende uitdagingen. Situaties die voor sommigen ook lachwekkend herkenbaar zullen zijn. 

Het verhaal

Het is weer vrijdagavond en broer en zus Bram en Vera zetten de hapjes en drankjes op tafel voor de wekelijkse borrel met hun partners Manu en Sinem. Een vast ritueel om de week af te sluiten en het weekend in te luiden. De wilde party’s uit hun twintiger jaren hebben ze inmiddels dankbaar verruild voor rust, reinheid en regelmaat. Normaal is de borrel hét moment om even met z’n viertjes te relaxen. Maar deze week hangt er spanning in de lucht…

Waar het besluit van Vera en Sinem om ‘aan kinderen te beginnen’ begon als een prelude op een roze wolk, is het onderwerp inmiddels een touchy subject. Want wie had nou kunnen bedenken dat beide vrouwen het kind wilden dragen, om zo ‘een stukje van zichzelf terug te zien’? Daarom hebben Bram en Vera voor vanavond een pitch voorbereid. Een oplossing voor de onvervulde en inmiddels uitgestelde en doodgezwegen kinderwens van Vera en haar vriendin Sinem. Een out of the box idee, waarvan ze geen idee hebben hoe het bij hun partners gaat vallen.

Humor als middel om gevoeligheden bloot te leggen

Theatermaker en acteur Daan van Bendegem schreef met Who’s afraid of Oscar Wilde een kruising tussen een keukentafelkomedie en een relatiedrama. Humor en uitvergroting zijn in zijn werk een middel om herkenning en zelfspot op te roepen. Maar wat hij met deze voorstelling aan wil kaarten is voor hem en zijn generatiegenoten binnen de queer community een wezenlijk conflict: hoe ga je als queer persoon om met de uitdagingen die er komen kijken bij het in vervulling laten gaan van een kinderwens?

De voorstelling is zeker niet uitsluitend interessant voor de queer community. Van Bendegem koos niet voor niets voor klassieke titel als inspiratiebron. Door deze referentie te maken met Albee’s stuk – waarbij de kift tussen Martha en George voor hem over hun kinderloosheid gaat – hoopt hij de klassieke theaterbezoeker te bereiken met een voorstelling die de worstelingen blootlegt van een nieuwe generatie dertigers waar zij wellicht geen weet van hebben. En door met een all-queer cast een toegankelijke voorstelling te maken over hun eigen community wil hij dit onder hen vaak nog beladen onderwerp bespreekbaar maken.

In verschillende speelsteden vindt er rond de voorstelling een nagesprek plaats met de cast en professionals en ervaringsdeskundigen op het gebied van relatietherapie voor (queer) koppels en (alleenstaand) ouderschap in de queer community. Door het publiek met hen en elkaar in gesprek te laten gaan en de thema’s uit de voorstelling te bespreken, hoopt het gezelschap meer inzicht te geven in de worstelingen van queer dertigers van nu. Zo wil het de taboes die daarop binnen de community nog rusten doorbreken.

De makers 

De cast van Who’s afraid of Oscar Wilde bestaat uit: Eline van Gils, die onder meer speelde bij het Noord Nederlands Toneel. Bij het grote publiek is zij bekend als Lily uit de NPO/Netflix queer dramaserie ANNE+. Tobe Vandekerckhove, die studeert aan de HKU en eerder onder meer samenwerkte met Wart Kamps. Vooral in Vlaanderen is hij bekend is door zijn succesvolle deelname aan The Voice. Sharlee Daantje, die onder meer speelde bij HNTjong en Toneelschuur Producties en voor diens rol in Twelfth Night van Aluin dit jaar een Zilveren Krekel won.

Zij worden vergezeld door Daan van Bendegem. Hij is theatermaker, acteur en artistiek leider van Compagnie Red Yellow & Blue. Voorstellingen van Van Bendegem zou je het beste kunnen kenmerken als energiek, dynamisch en direct; in hoog tempo gaat hij op zijn doel af, zonder al te veel omwegen. Wanneer het helpt is hij zelfs niet vies van platvloerse middelen, een grote dosis humor en grotesk spel. Hij wil de toeschouwer bij de lurven pakken om niet los te laten. Maar nooit zonder reden. Al deze middelen dienen een doel: door te dringen tot de kern van de absurde (en uitvergrote) wereld die wordt opgevoerd.

De voorstelling is van 3 t/m 21 oktober te zien in theaters in Nederland en België.
Meer informatie en tickets: www.compagnieredyellowblue.nl

Speellijst

Di 3 oktober 2023 – Theater Kikker – Utrecht
Wo 4 oktober 2023 – Theater Kikker – Utrecht – Première
Do 5 oktober 2023 – Theater Kikker – Utrecht
Vr 6 oktober 2023 – Theater Kikker – Utrecht
Za 7 oktober 2023 – Arenberg – Antwerpen (BE)
Wo 11 & do 12 oktober 2023 – Verkadefabriek – Den Bosch
Vr 13 & za 14 oktober 2023 – Zaal 3 van Het Nationale Theater – Den Haag
Zo 15 oktober 2023 – Theater De Verbeelding – Purmerend
Di 17 & wo 18 oktober 2023 – Theater Bellevue – Amsterdam
Do 19 oktober 2023 – Theater Ins Blau – Leiden
Vr 20 oktober 2023 – Theater Lieve Vrouw – Amersfoort
Za 21 oktober 2023 – Theater Walhalla – Rotterdam

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.