Queerlijke Kwesties 3

Naar mijn overtuiging hebben wij allemaal onze issues, omdat we allemaal een verhaal hebben. Deze column is ontstaan vanuit de gedachte dat het noodzakelijk is om onderwerpen aan te snijden waarover we het normaal gesproken niet zo snel hebben. We bespreken ze liever niet omdat deze Queerlijke Kwesties vaak emoties oproepen.

tekst: Jafeth Jacobs

Onlangs luisterde ik naar een lezing over trauma en merkte daarbij dat ik veel  overeenkomsten zag met mijn eigen ervaringen. Tijdens de lezing werden specifieke voorbeelden van traumatische ervaringen gegeven, die natuurlijk niet één op één te vergelijken zijn met mijn ervaringen.

C-PTss

Ik heb na de lezing dan ook gevraagd of je ook kunt spreken van trauma als je dag in, dag uit te horen krijgt dat het verkeerd is om te zijn zoals je bent. Het antwoord op die vraag was natuurlijk bevestigend. Een dergelijk trauma wordt aangeduid met de term complexe posttraumatische-stressstoornis (C-PTSS). Dat zijn trauma’s die optreden na langdurige traumatische ervaringen. Met als gevolg een beschaamd en beschadigd zelfgevoel, verstoorde interpersoonlijke relaties en verbrijzelde betekenissystemen.

Religieus Trauma wordt daarom vergeleken met de ontwikkeling van de complexe posttraumatische-stressstoornis. Vreemd genoeg was het antwoord dat ik kreeg een verademing voor mij, aangezien ik een naam kon geven aan de symptomen die ik al langere tijd ervoer. Als gevolg van een dergelijk trauma kunnen slachtoffers een mix aan posttraumatische symptomen ervaren; angst, depressie, verdoving, dissociatie en opdringerige gedachten. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot suïcidaliteit.

helende reis

In mijn vorige column gaf ik aan dat ik last heb gehad van angsten en paniekgevoelens. Maar ook van depressiviteit, wat bij mij zelfs zover ging dat ik suïcidale gedachten kreeg. Dit was twaalf jaar geleden en gelukkig ben ik toen direct hulp gaan zoeken. Ik vond een begripvolle LHBT+ therapeut en dat was het begin van mijn helende reis.

Een deel van onze gemeenschap  loopt het risico om een religieus trauma op te lopen. LHBT+’ers in giftige religieuze omgevingen ervaren vaak gedurende langere tijd de druk van buitenaf om hun seksuele geaardheid of genderidentiteit te veranderen of aan te passen aan de heersende norm. Om zodoende aan de verwachtingen van de religieuze gemeenschappen waarin zij opgroeien tegemoet te komen. Dit resulteert vaak in een leven met een constante angst voor veroordeling en het schrikbeeld van een leven zonder familie, vrienden en geliefden.

brokenhearted

Helaas zijn er genoeg verhalen bekend over conflicten binnen families waardoor C-PTSS kan ontstaan. Genoeg ervaringen van afwijzing, soms zelfs tot het punt waarop de ouders hun kind niet meer erkennen als onderdeel van de familie. Dit is ook één van de redenen waardoor het percentage van zelfmoord en depressie binnen onze gemeenschap zo hoog is. Aangezien ik zelf religieus trauma heb ervaren, schreef ik een nummer voor onze gemeenschap, genaamd ‘Brokenhearted’. Met dit nummer hoop ik bemoediging en troost te brengen. Ook wil ik de regenboog gemeenschap eraan herinneren dat we niet alleen de moeite waard zijn, maar ook dat we niet alleen zijn.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Queerlijke Kwesties 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.