Podcast IK Zomerspecial

Podcast IK komt met een zomerspecial! In deze zomerspecial worden Boris Dittrich, Jeffrey Wammes, Remko Harms, Ronald Mol, Jordi Huirne, Richard Spijkers, Rikkie Kollé en Sjors van der Panne geïnterviewd door Leon Augustijn. Iedereen heeft zo zijn eigen ervaringsverhaal over coming out, geloof en de angst voor afwijzing. 

Jeffrey Wammes

Jeffrey Wammes heeft een carrière als professioneel topsporter in de turnwereld achter de rug. Daarnaast heeft Jeffrey aan verschillende tv programma’s, zoals ‘Sterren Springen en ‘Adam zoekt Eva VIPS’ meegedaan. Nu heeft hij een B&B in Amsterdam, waar hij erg van geniet. Jeffrey had nauwelijks moeite met zijn coming-out. Toch vond hij het op sommige momenten lastig. Jeffrey: “Wees duidelijk naar de buitenwereld. Laat zien dat je er staat en zelfvertrouwen hebt. Wees zeker van je zaak en wees happy met jezelf en daarna pas met de rest.”

Boris Dittrich

Boris is politicus, mensenrechtenactivist en schrijver. In zijn autobiografie met de titel ‘Mandaat’ blikt hij terug op zijn  werkzame leven, dat geheel in het teken staat van gelijke rechten en LHBTI+-emancipatie. Boris: “Je bent niet alleen. Het gevoel van isolatie, daar moet je vanaf komen.  Als je snapt dat er anderen zijn, zoals ik, dan opent dat kanalen naar meer en beter.

Remko Harms

Remko Harms komt uit Schiedam. Al vanaf 12-jarige leeftijd zingt hij  bij grote klassieke concerten. Ook laat hij van zich horen als hij meezingt in het Gospel Choir tijdens de EO Jongeren Dagen. Naast zijn zangcarrière heeft hij zijn eigen salon waar hij dankbaar werk mag verrichten. Remko: “Neem de tijd voor elkaar. Je creëert verbinding met de ander en met boven. “

Ronald Mol

Ronald Mol is een maatschappelijk geëngageerd persoon, die met een positieve blik  naar de uitdagingen van de hedendaagse samenleving probeert te kijken. Dit combineert hij met enthousiasme, flexibiliteit en de wens om vooruitgang te stimuleren. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook voor anderen. Dat is de hoofdredacteur van de Gaykrant ten voeten uit. Ronald: “Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Een geaardheid of genderidentiteit overkomt je. Het is geen keuze, het is wie je bent. Dus ga staan voor wie je bent. Wees uniek, want er zijn al zoveel anderen.”

Jordi Huirne

Jordi Huirne is een gepassioneerde weerman die extreem weer super interessant vindt. Hij deelt zijn verhaal over zijn coming-out en zijn perspectief op het fenomeen ‘uit de kast komen’. Jordi: “Laten we minder de focus leggen op dat je uit de kast moet komen. Hierdoor wordt het zelf een ding. Je mag zijn wie je wilt zijn. Het is niet nodig om uit de kast te komen. Het is normaal!”

Richard Spijkers

Richard Spijkers is een bijzondere vader, zorgmanager en theaterman in één. Welbespraakt en met zijn unieke stemgeluid deelt hij zijn verhaal over coming-out en zijn kijk op seksualiteit en de regenbooggemeenschap. Richard: “Neem dagelijks tijd voor jezelf! Dat je de mogelijkheid vindt om even stil te zijn en terug naar jezelf te gaan. Ik gun het mensen om een paar keer per dag een kwartier stil te zijn, dan komt het vanzelf.”

Rikkie Kollé

Rikkie Kollé is een Nederlands model en schoonheidskoningin. Zij is bekend geworden door haar deelname aan verschillende modellen- en schoonheidswedstrijden. Dit jaar werd Rikkie de eerste transgender vrouw die de Miss Nederland Verkiezing won. Ze deelt haar verhaal over coming-out, de angst om afgewezen te worden en haar perspectief op de regenbooggemeenschap. Rikkie:  “Durf keuzes te maken voor jezelf. Durf het, want dat is wat je nodig hebt om voorwaarts te gaan.”

Sjors van der Panne

Muzikant Sjors van der Panne groeide op in een wereld vol muziek. Thuis werden platen gedraaid van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Zelf muziek maken en het publiek entertainen, dat was zijn droom. Verbinding maken met de ander is voor hem van groot belang. Sjors leeft in een wereld vol muziek en daarmee leeft hij zijn droom! In deze aflevering van de podcast vertelt Sjors over zijn eigen coming out, zijn vrijheid én de angst om afgewezen te worden. Hij hoopt dat hij jongeren kan helpen om steeds meer voor zichzelf op te komen. Sjors: “Vind iemand om mee te praten. Want je mag je leven zelf uitzoeken. Je mag zelf invulling geven aan je eigen leven. Een leven in vrijheid, dat verdien je!”

Over de interviewer

Al deze mensen zijn geïnterviewd door Leon Augustijn, die op dit moment zijn boek met de wat pretentieuze titel ‘IK’ aan het schrijven is. De titel ‘Ik’ betekent echter niet dat het een egodocument wordt. Met de titel wil Augustijn duidelijk maken dat hij zichzelf niet meer wil ontkennen en dat hij niet meer wil verloochenen wie hij is. Zijn IK. Dit is voor Augustijn een hele strijd gebleken, die hij dan ook niet voor niets op papier zet.

“Het is een proces. En al is er maar één persoon op deze wereld die ik kan helpen, of kan inspireren met mijn verhaal, dan heb ik mijn doel bereikt.” Het boek ‘IK’ verschijnt op coming out day, 11 oktober 2023. Leon neemt zijn publiek graag mee in het proces rond het schrijven. Volg Leon via zijn social media en lees zijn blogs op de website leonaugustijn.nl. Ook geeft hij een nieuwsbrief uit, waarvoor je je kunt inschrijven.

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.