Hoe een beschadigde regenboogvlag dankzij een knipoog verbond

Vorige week zaterdag werden de medewerkers van Buurtteam Rivierenbuurt in Amsterdam onaangenaam verrast: de regenboogvlag die normaal gesproken kleurig aan de vlaggenstok wappert was ervan afgerukt. Gelukkig bracht een oplettende buurtbewoner de vlag terug, gevonden bij het vuilnis. Na een wasbeurt hing het buurtteam de vlag gewoon weer uit om deze de volgende ochtend aan een kapotgetrokken vlaggenstok aan te treffen. Een treurig gezicht.

Tekst: Wouter Plaatsman – buurtteammedewerker, Amsterdam

Dat het buurtteam de regenboogvlag uithangt heeft een aantal redenen. Bij Buurtteam Amsterdam is iedereen welkom ongeacht achtergrond of geaardheid. We streven ernaar een omgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn. Ook mensen met een vraag rondom relaties, seksualiteit of gender kunnen bij ons terecht voor hulp en ondersteuning. De afgelopen weken werden daarnaast in de Rivierenbuurt verschillende regenboogvlaggen kapotgemaakt en zelfs in brand gestoken. Dat gaat veel te ver, vond het team.

Daarom plaatste het team bij de afgebroken vlag een bordje met een knipoog en een LinkedIn bericht dat inmiddels al meer dan vijfduizend keer is bekeken:

Afgelopen vrijdag is onze regenboogvlag van de vlaggenstok gerukt en bij het vuil gegooid. Gelukkig heeft een attente buurtbewoner de vlag bij ons teruggebracht. Vanochtend troffen we de vlag naar beneden gerukt aan zoals die er nu bij hangt. Misschien vindt de dader de vlag wel mooi, maar dacht je na je actie ‘een vlag stelen, dat mag niet’. En wil je hem zo graag hebben dat je het later nog eens probeerde.

Daarom kun je een extraprachtige afbeelding van de regenboogvlag downloaden via deze QR code. Wil je de vlag graag op je kamer, dan kun je bij ons op A3 formaat ook gratis printen tijdens onze spreekuren. Als buurtteam helpen we jou (en alle andere Amsterdammers) graag!

Happy Pride, Buurtteam Amsterdam Zuid

Vanuit de buurt werd positief gereageerd op de actie. Buurtbewoners gaven aan het bordje geestig te vinden maar zich ook goed bewust te zijn van waar de vlag voor staat: een tolerante samenleving waar ruimte is voor ieders voorkeur, levensinvulling en mening. Dat het soms schuurt is niet erg, zolang dat met wederzijds respect gebeurt. Ook bij het jongerencentrum om de hoek delen de jongeren die mening.

Hoe de vlag er nu bij hangt? Keurig netjes, want de onderhoudsman van het team stond binnen een uur met rokende banden voor de deur om de schade te herstellen. De vlag waait dus weer zoals het moet, en niet alleen want in de buurt en aan het pand verschijnen deze week al meer vlaggen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.