Het belang van de TransPride Walk

“WOW. Dit jaar is het 8 jaar geleden dat we de TransPride Walk voor het eerst organiseerden.” Aan het woord is Yvo Manuel Vas Dias, oprichter en voorzitter van TransAmsterdam. “In 2016 kreeg ik de vraag van een medewerker van de reclassering of we in Amsterdam-Oost iets konden organiseren voor een trans vrouw die de Dapperbuurt in Amsterdam Oost werd lastiggevallen en aangevallen.”

Tekst: TransAmsterdam

“We organiseerden een gezamenlijke bijeenkomst en kwamen met een plan om tijdens de TransPride (in 2014 de 1ste) een walk door Oost te organiseren. Om duidelijk te laten zien dat je je in Oost jezelf als trans persoon mag en kan zijn.

Wat in 2016 nodig was, is helaas vandaag de dag meer dan ooit nodig. Trans en non-binaire personen laten zich gelukkig steeds meer zien. Maar er zijn ook personen, organisaties, politieke partijen, regeringen en bewegingen die onze vrijheden aan banden willen leggen. Trans en non-binaire personen kunnen hierdoor in gevaar komen en hun leven kan worden bedreigd. Wat begonnen is als een buurt instantie is uitgegroeid tot een internationale TransPride Walk. Mensen uit de buurt, Amsterdam, Nederland en internationale gasten lopen mee. Daarom geloof ik in de kracht van de TransPride Walk”

Diepe impact

De TransPride Walk en het Pride Oost evenement zijn beide van groot belang voor de trans en non-binaire gemeenschap en hebben een diepgaande impact op verschillende niveaus:

  1. Zichtbaarheid en Acceptatie: De TransPride Walk biedt trans en non-binaire personen de kans om zichzelf te laten zien en zich geaccepteerd te voelen in Amsterdam Oost, Amsterdam. Nederland en de rest van de wereld. Het tonen van solidariteit en zichtbaarheid als gemeenschap draagt bij aan het vergroten van begrip en acceptatie van diversiteit in genderidentiteit.
  2. Sociale Verbondenheid: De walk brengt mensen uit de buurt, Amsterdam, Nederland en internationale gasten samen. Het creëert een gevoel van verbondenheid tussen bewoners, POC, LGBTQ+ trans personen, kunstenaars en artiesten, waardoor een inclusieve en ondersteunende gemeenschap ontstaat.
  3. Verzet tegen Discriminatie: De TransPride Walk dient ook als een statement tegen discriminatie en onderdrukking van trans en non-binaire personen. Het benadrukt het belang van het beschermen van de rechten en vrijheden van deze gemeenschap, vooral in tijden waarin er nog steeds pogingen zijn om die vrijheden te beperken.
  4. Bewustwording en Educatie: Het evenement helpt bij het vergroten van bewustzijn en begrip over de uitdagingen waarmee trans en non-binaire personen worden geconfronteerd. Het biedt een kans voor educatie en dialoog, zowel voor deelnemers als voor het bredere publiek.
  5. Culturele viering: Pride Oost is een viering van diversiteit en inclusie, waarin de culturele verschillen van de gemeenschap als verbindende factor worden gevierd. Het draagt bij aan het creëren van een positief en vreugdevol imago van de LGBTQ+ gemeenschap.
  6. Empowerment: Voor veel trans en non-binaire personen kan het evenement een bron van empowerment zijn. Het stelt hen in staat om trots te zijn op hun identiteit en om te laten zien dat ze niet alleen zijn in hun strijd voor gelijkheid en erkenning.
  7. Internationale Impact: De groei van de TransPride Walk van een lokale buurtactiviteit naar een internationaal evenement toont aan dat de boodschap van inclusiviteit en acceptatie wereldwijd resoneert. Het kan ook dienen als inspiratiebron voor vergelijkbare evenementen elders in de wereld.

Kortom, de TransPride Walk en Pride Oost zijn waardevolle evenementen die bijdragen aan het vergroten van zichtbaarheid, acceptatie, bewustzijn en empowerment van de trans en non-binaire gemeenschap, terwijl ze tegelijkertijd een krachtig statement maken tegen discriminatie en voor gelijke rechten. Ze zijn een cruciaal onderdeel van het streven naar een inclusieve samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn zonder angst voor onderdrukking of geweld.

Jubileumjaar van Pride Oost

Dit jaar is ook het jubileumjaar van Pride Oost. We organiseren dit jaar Pride Oost 10 jaar. Het meest inclusieve Pride feest in Amsterdam.

Een inclusief feest dat haar diversiteit als verbindende factor viert en koestert. Een feest waarin de onderlinge verschillen zorgen voor verbinding via ontmoeten, samenzijn, feest, vieren met muziek en dans. Op het Javaplein is om 16.00 uur de opening van ons prachtige inclusieve feest. Meer informatie vind je via deze link!

Kom de sfeer proeven van het Pride Oost Feest at Pride Oost. Let’s be Trans and Proud!

Yvo Manuel Vas Dias
oprichter en voorzitter
TransAmsterdam

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.