Pride University: week vol gratis gastcolleges, talks en workshops

De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland en – sinds dit jaar aangesloten – het ROC van Amsterdam en Flevoland organiseren opnieuw een week vol gratis gastcolleges, talks en workshops met de Pride University. In samenwerking met The Social Hub worden er van dinsdag 1 augustus tot en met vrijdag 4 augustus gastcolleges, workshops, interviews en activiteiten georganiseerd die toegankelijk zijn voor iedereen. Op zaterdag 5 augustus vaart Pride University mee tijdens de officiële Canal Parade.
Pride University is het samenwerkingsverband van de Pride-afdelingen van de vijf Amsterdamse onderwijsinstellingen waarin ze samen strijden voor een diverse, inclusieve en veilige plek voor iedereen in het onderwijs. Elke kennisinstelling organiseert een activiteit, waarvan het hele overzicht met aanmeldlink te vinden is op www.prideuniversity.nl
UvA Pride
Pride is een belangrijk evenement om meer queer zichtbaarheid te creëren. Zo gaat de UvA tijdens Pride University het hebben over de huidige polarisatie rondom LHBTIAQ+ politiek. “Met een historisch overzicht van de strijd voor LHBTIAQ+ rechten gaan we in op de politieke dimensies van activisme, participatie en burgerschap. Hoe is queer activisme geëvolueerd? En hoe kun je echt een verschil maken?”, vertelt Jesper van de Vooren namens UvA Pride.
HvA Pride
De HvA duikt de geschiedenis in en maakt een rondje langs films en series waarmee we zijn opgegroeid. Tijdens de Queer Masterclass in Popcultuur, verzorgd door Annefleur Schipper en Vera Siemons van de Lesbische Liga, word je met de neus op de feiten gedrukt: als queer persoon in films en series overleef je niet lang, ben je psycho of val je sowieso buiten de boot. “Een pijnlijke tocht door de geschiedenis van queer representatie, waar geen van ons zich vroeger in kon herkennen. Wat doet dat met de community? Zijn er lichtpuntjes aan de horizon? Dit gastcollege opent je ogen en maakt duidelijk dat het echt anders moet”, aldus Kiek Vellinga van HvA Pride.
Inholland Pride
Hogeschool Inholland nodigt iedereen uit om met schrijver en journalist Haroon Ali in gesprek te gaan over zijn studententijd, zijn ervaringen als bi-culturele queer en actuele politieke en maatschappelijke thema’s die spelen voor LHBTIAQ+ personen. Na de talk met Haroon komt House Of Vineyard langs om een workshop over ballroom culture en vogue te geven. Dan kunnen de voetjes van de vloer! “We zijn heel blij dat House Of Vineyard net als vorig jaar weer een workshop geeft. Heel veel jongeren hebben interesse en herkennen zich in de ballroom culture. En het sluit mooi aan op het persoonlijke verhaal van Haroon Ali”, zegt Delano van Steenveldt van Inholland Pride.
VU Pride
De community van de VU is blij dit jaar weer mee te doen en mee te varen: “VU Pride viert Pride dit jaar met het thema ‘You Are Included’ waarmee we diversiteit en inclusie binnen de LHBTIAQ+ gemeenschap willen benadrukken. Wij blijven ons inzetten voor een onderwijsomgeving waarin iedereen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt en mag zijn wie die is”, aldus Niek Rood van VU Pride.
ROCvA Pride
Nieuwkomer bij Pride University dit jaar is het ROC van Amsterdam en Flevoland. De andere onderwijsinstellingen zijn verheugd dat het ROC is aangesloten. Zij hopen dat Pride University positief bijdraagt aan een veilige school voor mbo-studenten, docenten en onderwijspersoneel. “Als ROC van Amsterdam en Flevoland zijn we dit jaar voor het eerst onderdeel van Pride University. En daar zijn we trots op! Hiermee betuigen we onze steun aan de queer en pride community binnen en buiten onze school. Representatie vinden we superbelangrijk en daarom organiseren we op 4 augustus een Q&A met bekende LHBTIAQ+ personen, zoals Hanna van Vliet”, vertelt Janneke Gulen van het ROC.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.