Transgender mannen schrijven zich in voor Miss Italië verkiezing

Italiaanse transgender mannen protesteren tegen het verbod op deelname van transgender vrouwen en schrijven zich daarom in voor de Miss Italië verkiezing. Ze willen protesteren tegen de regel dat alleen personen die geboren zijn als vrouw aan de wedstrijd kunnen deelnemen, door zelf aan de wedstrijd mee te doen. Het protest is een reactie op opmerkingen van de beschermvrouw van de schoonheidswedstrijd, Patrizia Mirigliani. Zij sprak begin deze maand over het verbod en zei daarbij dat alleen “personen die als vrouw geboren zijn” in aanmerking komen om deel te nemen aan de Miss Italië verkiezing van dit jaar.

Mirigliani reageerde met deze uitspraak op het nieuws dat de 22-jarige Rikkie Valerie Kollé op 8 juli werd gekroond tot Miss Nederland. Kollé is de eerste transvrouw die de titel in de wacht wist te slepen. Mirigliani noemde het “absurd” dat transvrouwen mochten meedoen aan schoonheidswedstrijden. Volgens haar zou de organisatie van de Miss Italië verkiezing niet mee doen aan de “glitterende parade van transactivisme”.

protest

Uit protest tegen deze uitsluiting meldden transgender mannen uit heel Italië zich om mee te doen aan de Miss verkiezing. Daarbij wilden ze de aandacht vestigen op de problemen die de regels met zich meebrengen. Een van hen, transactivist Federico Barbarossa, vertelde aan de Italiaanse krant la Repubblica: “Toen ik hoorde over de absurde regeling, kwam het spontaan in me op. Bij mijn geboorte kreeg ik het vrouwelijke geslacht toegewezen, maar ik heb me altijd een man gevoeld.”

“We hopen dat het initiatief de media-aandacht zal trekken die nodig is om deze kwesties onder de aandacht te brengen. En dat veel andere ‘vrouwen bij de geboorte’ zich massaal inschrijven voor de wedstrijd, om op die manier de draak te steken met deze verouderde standpunten.”

“Als ze mij afwijzen omdat ik er als een man uitzie, terwijl mijn geboorteakte wel aan de regels voldoet, en ze een transgender vrouw afwijzen die er uitziet als vrouw, maar waarbij de geboorteakte niet aan de regels voldoet: wat heeft het dan voor zin?” aldus Barbarossa.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mixed lgbtqia+ (@mixed.lgbtqia)

exclusief/ inclusief

Elia Bonci, die ook met la Repubblica sprak, zei: “Ik heb al mijn moed bij elkaar geraapt, mijn deadname gebruikt en me opgegeven voor Miss Italië. Dit omdat het bestrijden van transfobie voor ons allemaal van belang is. Ook al ben ik geen transgender vrouw, ik zal ook voor hun rechten vechten.”

In een post op Instagram waarin hij zijn registratie aankondigde, schreef Bonci dat het “verbazingwekkend is hoe transfobische en trans-exclusieve regelgeving op de een of andere manier behoorlijk inclusief is voor transgender mannen”.

oud-kandidaat

Ook voormalig Miss Italië kandidaat Anna Maisetti spreekt zich uit over de kwestie: “Ik zou graag een nieuwe kijk op de competitie zien, extreem inclusief en representatief, die diversiteit kan omarmen en vieren. Dus misschien moeten we het format veranderen, het zou een stap voorwaarts zijn voor ons land. Ik hoop een Miss Italy wedstrijd te zien die inclusiviteit en alle vormen van diversiteit omarmt.”

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.