De Autisme-Dialogen: autisten zijn op zoek naar ‘gewone’ mensen!

Autisme wordt vaak genoemd in het nieuws, maar wat weet je nou eigenlijk over de leefwereld van autisten? En hoe is het om een LHBTQI+-autist te zijn? Au-Some, het maandelijkse vrije ontmoetingsinitiatief voor autistische LHBTQI+’ers, organiseert als onderdeel van Pride Amsterdam op dinsdag 1 augustus De Autisme-Dialogen. Daarbij kunnen ‘normale’ mensen in gesprek gaan met autistische LHBTQI+’ers om een dieper begrip te krijgen van wat leven met autisme nou precies inhoudt, en dan specifiek vanuit het perspectief van LHBTQI+’ers.

‘Ik ben autistisch’ is niet iets wat je vaak hoort in de scene. Toch zijn er meer autisten dan je doorhebt, want seksuele diversiteit komt onder autisten aanzienlijk meer voor dan onder neurotypische – ‘gewone’ – mensen. Autisten ervaren de wereld heel anders en communiceren anders dan niet-autisten. Omdat bijna niemand een realistisch beeld van autisme heeft en de uitdagingen die daarbij horen, worden autisten vaak verkeerd begrepen, zowel in communicatie als in wat ze nodig hebben en in hun lichaamstaal.

Autisme-dialogen

De AutismeDialogen biedt de unieke kans om te leren over autisme van iemand die uit eigen ervaring daarover vertelt. Dit in plaats van de standaardteksten op internet over het onderwerp, die vaak zijn geschreven door niet-autisten. Daarin wordt autisme vaak stereotype als een probleem en een tekortkoming neergezet. En dat terwijl autisten volwaardige mensen zijn met een unieke twist, met ook heel veel leuke kanten. Je moet alleen net weten hoe het te waarderen en die informatie is op internet weinig te vinden.

Waar het om gaat is dat de autist en de neurotypische van elkaar weten hoe ze elkaar juist kunnen interpreteren. Dat bereik je alleen door goed te luisteren naar wat een autist vertelt over zichzelf en dat te accepteren, te laten doordringen en te vertalen naar daadwerkelijk ander gedrag. Daarmee wordt de wereld voor de autist een fijnere plek, terwijl de neurotypischen van autisten kunnen leren om heel anders in het leven te staan en om te gaan met dingen, waar veel mensen van groeien. Autisten hebben echt wat te bieden.

Ga in gesprek

Op dinsdag 1 augustus bieden autistische LHBTQI+’ers tijdens De AutismeDialogen de kans aan ‘gewone’ mensen om met elkaar in gesprek te gaan. En zodoende werkelijk te kunnen begrijpen wat autisme inhoudt. De bijeenkomst vindt plaats in Meeting Room 3 & 4 van The Social Hub, Wibautstraat 129 in Amsterdam. De avond wordt afgesloten met een borrel op het terras, waar iedereen elkaar nog beter kan leren kennen. Aanmelding vooraf is niet nodig en de toegang is gratis.

Over Au-some

Au-Some is het maandelijkse vrije ontmoetingsinitiatief voor autistische LHBTI+’ers. Elke tweede zaterdagavond van de maand organiseren we een bijeenkomst in een prikkelarme omgeving. Voor veel autisten is gewone horeca weinig geschikt omdat er te veel prikkels zijn. Dat kost veel energie, die beperkt beschikbaar is om lang als ‘normaal’ over te kunnen komen. Au-Some biedt een zeldzame plek: iedereen is autistisch, er is geen muziek en er is een ruime opzet waardoor mensen die overprikkeld raken even alleen kunnen zijn om te herstellen. Naast bijeenkomsten worden er ook andere activiteiten georganiseerd, zoals fietstochten en filmavonden. Au-Some bestaat sinds 2021. Voor meer informatie: www.au-some.nl.

Programma

19.00-19.15 Inloop

19.15-20.15 Dialogen

20.15-Einde Borrel

Locatie 

The Social Hub Amsterdam City
Meeting Room 3 & 4
Wibautstraat 129
1091 GL Amsterdam

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.