32.000 euro boete voor LHBTI+ boek

Een Hongaarse boekwinkel heeft een boete van omgerekend 32.000 euro gekregen omdat er een LHBTI+ boek in de schappen lag. De misdaad die de boekverkoper had begaan? Er zat geen folie om het boek, waardoor duidelijk te zien was dat het om een boek met een LHBTI+ thema ging.

Krysztián Nyáry, de creatief directeur van boekwinkel Lira Kereskedelmi en zelf ook schrijver, laat het er echter niet bij zitten. Hij is van plan om de boete aan te vechten. Volgens hem is het de hoogste boete die is uitgeschreven sinds de draconische anti-LHBTI+ wetgeving in Hongarije van kracht werd. Nyáry noemt de boete dan ook buitenproportioneel. Daarnaast noemt hij de wettelijke bepalingen ‘te vaag’, waardoor het ondoenlijk is om te weten waar men aan toe is.

Het boek waar het om draait, is ‘Heartstopper’ van de Britse auteur Alice Oseman. Het boek diende als inspiratie voor de gelijknamige serie op Netflix. “Je kunt van mening verschillen over wat je een kind van drie of vier jaar oud in handen kan geven. Of daar wel of geen seksualiteit in voor mag komen. Maar laat die beslissing over aan de ouders.” Aldus Nyáry. Daarnaast vindt hij het “totaal onrealistisch dat iemand anders bepaalt wat mensen van zestien of zeventien jaar mogen lezen.”

Volgens de Hongaarse wetgeving is het verboden om boeken met een LHBTI+ thema openlijk te verkopen. Verkoop binnen tweehonderd meter afstand van een school of een kerk is al helemaal uit den boze. Om openlijke verkoop tegen te gaan moeten de boeken in folie verpakt worden. Een situatie vergelijkbaar met de wijze waarop Gaykrant in de beginjaren bij de abonnees werd bezorgd: in een witte envelop. Grote verschil is dat Gaykrant op die manier werd bezorgd om de abonnees anonimiteit en daarmee een stukje bescherming te bieden…

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.