Jacky | Transseksualiteit

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

Begin deze week had ik een chat met iemand die zich kennelijk nogal irriteerde aan mensen met een transitieverleden, en schreef: “Omdat ik mij vrouwelijk voel, en me zo ook kleedt gaat iedereen er maar vanuit dat ik in transitie wil. Men begrijpt niet waarom ik dat helemaal niet wil, want zo’n transitie hoort toch lijkt het wel”. We kwamen tijdens de chat tot de slotsom dat respect veel belangrijker is dan elkaar willen of moeten kunnen begrijpen.

Maar die chat zette me toch weer even aan het denken, want jaja, ‘trans mensen’ zijn natuurlijk vooral een hele grote groep diverse mensen. Zet tien transgender mensen op een podium, en je hoort tien verschillende verhalen met misschien wat raakvlakken….

In het kader van de Pride maanden doe ik, als je het goedvindt, weer eens een stukje over transseksualiteit.
En nee hou op, transseksualiteit heeft helemaal niks met “het willen hebben van seks” te maken, maar wél alles met je sekse, je geboortegeslacht. Transseksuele mensen ‘transformeren’ hun sekse, het woord transseksualiteit geeft exact weer waar het inhoudelijk over gaat.

Want transseksuele mensen zijn de groep transgender mensen die geboortegeslachtsveranderende medisch-fysieke transities ondergaan. En natuurlijk veranderen wij ook onze voornaam en persoonsgegevens, en denken we na over kleding en expressie zoals elk mens dat wel doet, maar bij transseksuele mensen is het lichaam het hete hangijzer, dat lijf dat niet klopt. Dat toegewezen geboortegeslacht waar we echt vanaf willen, nee moéten, kostte wat kost.

Zoals ik al vaker heb geschreven, transseksuele mensen zijn een minderheid binnen de transgendercommunity. Zeg maar zo’n dikke 10%. Dat betekent dat 90% van de T-community bestaat uit een bonte verzameling genderdiverse mensen.

Mag ik afsluiten met een andere anekdote…..
Een non-binair persoon schreef me: “Dat jij met zo iemand als ik chat vind ik erg apart, trans vrouwen en trans mannen praten nooit met mij”.

Erg jammer dat er kennelijk ook in het transgender wereldje de nodige argwaan en clubjesvorming heerst. Misschien zouden we wat minder aandacht moeten geven aan de verschillen.

Want de ene transgender persoon ondergaat een volledig medisch-fysiek transitie-traject, de andere juist niet. De ene transgender mens loopt 24/7 in een dagelijks kloffie, de andere gaat in vol ornaat over straat, en weer anderen willen graag experimenteren en voelen zich het beste bij een non-conforme of fluide genderexpressie. Allemaal transgender, zullen we het daarop houden?

We hoeven elkaar niet te snappen, dat doet de samenleving ook niet. Respect is ruim voldoende.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.