Interview | Bob Sikkes

Bob Sikkes (57) Is de aannemer/bouwkundige van RTL. Hij is onder andere bekend van de programma’s Bouwval gezocht en Kopen zonder kijken. Sinds kort is hij ook betrokken bij het programma De moeite waard. Gaykrant ontmoette Bob bij de uitreiking van de Winq Diversity Awards 2023 en natuurlijk wilden we daarna verder met deze succesvolle ondernemer doorpraten. Tijd voor een interview! Want wie is Bob? Wat zijn de drijfveren en hoe staat hij in het leven?

Tekst: Floor Brands

Stuiterbal

Bob, kun je iets meer vertellen over jezelf?
Ik ben eigenlijk niet zozeer iemand die televisie maakt, ik ben vooral aannemer en bouwkundige. Ik heb een aannemersbedrijf. Ik heb een opleiding hts-bouwkunde gedaan en dacht vroeger nog dat ik architect wilde worden. Maar toen ik stageliep bij een architect vond ik dat zo ongelooflijk saai. Ik ben daar te veel stuiterbal voor. Ik kan gewoon niet de hele dag binnen zitten. Daarom was ik bang dat ik de verkeerde studiekeuze had gemaakt. En toen moest ik tijdens die studie ook nog bij een aannemer stagelopen… Dat leek me van tevoren verschrikkelijk! Maar ik vond het vanaf dag één zo ontzettend leuk!

En hoe beland je dan zo bij televisie? Dat is niet bepaald een hele logische stap.
Ik werd via-via gevraagd. Ik denk wel eens dat iedereen elkaar kent in Amsterdam. Ik ontmoette degene die me daarvoor heeft gevraagd bij een borrel. Hij werkte bij een productiemaatschappij en vertelde me dat ze een nieuw programma gingen maken. Dat was ‘Bouwval Gezocht‘. Ze hebben me toen gevraagd of ik een keer auditie wilde doen. En ik dacht; waarom ook niet, dus dat heb ik toen gedaan. En daarna ging het snel, ik werd uitgekozen. En zodoende heb ik met Peter van der Vorst mijn eerste programma gemaakt. Dat is inmiddels ruim zestien jaar geleden. Sindsdien heb ik eigenlijk non-stop programma’s gemaakt voor RTL.

“Het is de leukste – en mijn beste betaalde – hobby ooit.”

Hobby

Je doet nu ‘De moeite waard’. Wat zou jouw ultieme droomproject zijn om nog te doen? Mensen zeggen bijvoorbeeld wel eens; als je op televisie bent geweest omdat je iets heel goed kunt, dan ben je klaar. Dan heb je alles gedaan wat je wilde. Hoe denk jij daarover?
Hahaha! Nee, daar ben ik niet van overtuigd. Maar ik vind het wel te gek dat ik dit allemaal mee mag maken.
Ik vind het heel erg leuk om te doen, het is de leukste -en mijn beste betaalde- hobby ooit. Natuurlijk opent het deuren die voor anderen gesloten blijven, om er maar even een kreet uit één van de bladen erin te gooien. Ik vind het leuk dat je uitnodigingen krijgt om mee te gaan naar gala’s, zoals de Winq Diversity Awards en zo. Maar het is niet mijn droombaan. Als ik moet kiezen tussen mijn tv-carrière of mijn werk, dan ga ik gewoon met mijn eigen bedrijf verder.

homo op de bouwplaats

Ik zie wel eens mannen op zo’n bouwplaats, en heb dan toch ook het idee dat je je homoseksualiteit niet al te hard van de in aanbouw zijnde daken moet roepen…
Dat valt op zich wel mee. Ik heb nog nooit een nare opmerking gehad over mijn homoseksualiteit. Misschien ook wel omdat ik de baas ben en wat ouder, maar het is in mijn geval nooit een issue geweest. Het is ook wel een beetje zo dat hoe normaler je er zelf over doet, hoe normaler er door andere mensen op wordt gereageerd. Althans in mijn geval. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt, maar ik benoem het ook niet steeds. We werken veel samen met Poolse werknemers en we weten dat het in Polen niet heel gemakkelijk ligt. In mijn geval weten ze het allemaal en het is nergens een issue.

Hoe reageerde de rest van jouw omgeving er verder op?
Eigenlijk heel goed. Alleen het lastige was dat ik, nadat ik uit de kast was gekomen, toch nog zeven jaar met een vrouw heb samengewoond. We wisten ergens wel dat het niet goed zou gaan, maar dat hebben we dus toch nog zeven jaar volgehouden. We hebben destijds wel gehoopt dat het genoeg zou zijn, maar het was natuurlijk niet genoeg. Gelukkig is ze nog steeds mijn beste vriendin, ze was ook mijn getuige bij mijn huwelijk met Michiel. Dus wat dat betreft zijn we er echt heel goed uitgekomen. Iedereen heeft daar zo zijn verhaal in.

“Ik had in het begin best wel moeite met al die letters die maar aan ‘onze’ vlag werden geplakt. Maar toen ik daar wat dieper over na ging denken, vond ik mezelf echt een eikel. Hoezo ‘onze’ vlag?”

Er is meer

Je gaf zelf al aan dat jij nooit problemen met je homoseksualiteit hebt gehad, maar er zijn natuurlijk wel mensen die er wel een probleem van maken. Wat zou je die mensen mee willen geven?
Ik had in het begin best wel moeite met al die letters die maar aan “onze” vlag werden geplakt. Maar toen ik daar wat dieper over na ging denken, vond ik mezelf echt een eikel. Hoezo “onze” vlag?
Ik vond het mooi en ook confronterend om te zien tijdens de uitreikingen van de Winq Awards, dat er zoveel meer is dan alleen maar homoseksualiteit. Het gaat er pas een paar jaar écht over. Ik was enorm onder de indruk van alle verhalen die daarbij werden verteld. Sem Jansen bijvoorbeeld, die met zijn vroegere ik een duet zingt; waanzinnig mooi!

Ik vind het heerlijk om geraakt te worden door dat soort dingen en om op die manier aan het denken te worden gezet. Ik vond het goed om zo geconfronteerd te worden, met name met mijzelf. En dat overviel me ook. Vooral het gevoel dat ik het eigenlijk heel gemakkelijk heb door “alleen maar” homoseksueel te zijn. En dat verhaal van Gracie Brendah Nanyunja, je zal maar in een rolstoel zitten, lesbisch zijn en óók nog in Oeganda wonen: hoeveel tegenwind kun je in je leven hebben?

“Ik vond het goed om zo geconfronteerd te worden, met name met mijzelf.”

Weet je, ik ben zevenenvijftig. Het fijne van deze fase van mijn leven is dat ik het eigenlijk heel erg goed heb. Ik heb geen jaloezie naar mensen en benijd anderen niet. Bovendien heb ik het heel fijn met mijn man Michiel. Dus als dit zo blijft tot het einde, dan ben ik heel tevreden.

Interesse in het werk van Bob Sikkes? Klik hier om naar zijn website te gaan.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.